1. mutlaka sınava gireceğiniz yeri ziyaret edin, hatta mümkünse orada oturup bir tane deneme çözün. her ne kadar çevrenizdeki insanlar gireceğiniz sınavın normal deneme sınavlarından bir farkının olmadığını söylese de buna inanmıyorsunuz ama bunu yapınca gerçekten bir farkın olmadığını anlıyorsunuz.
  2. ygs'ye çalışmayı bırakın. esas belirleyici sınav lys olduğundan şu saatten sonra ygs çalışmalarının size çok bir getirisi olmaz. yoğun bir şekilde lys çalışmalarına ağırlık verin. aslında doğru olan ygs'ye 2 ay kala konuları bitirmiş olup lys'ye çalışmaya başlamaktır. ben böyle yaptım faydasını da gördüm; sözel bölüm öğrencisi olarak hukuk kazandım.
  3. ygs en az lys kadar önemlidir çünkü ygs'nin sınav sonuçları lys'den önce açıklanıyor. sınava çok az kalmış olmasına rağmen çalışmayı bırakmayın . son bir iki gün çalışmazsanız yeterli olacaktır rahatlama açısından. sınav sırasında asla ve asla vazgeçmeyin zamanınız dolana kadar soruları çözmeye çalışın , daha fazla çözeceğinizi düşünmeseniz bile bekleyin . belki işlem hatası yapmışsınızdır onu göreceksiniz sorulara tekrar bakarken . bir soru bir sorudur , tek bir soru ile hayatınız değişebilir.

    ve son olarak hangi üniversitede hangi bölümde okuyacağınız çok önemlidir . okuduğunuz üniversite ve bölüm ile çevreniz , yaşam kaliteniz , üniversitedeyken kazanacağınız tecrübeler değişecektir .
  4. bak bu sınava girecek arkadaşım. sen ne kadar gerilsen,ne kadar kendini yıpratsan,ne kadar geceleri uyuyamasan da,senin alacağın puan o gün o saatteki dikkatine,yorumlamana,algıda açıklığına bakacak. yani boşu boşuna kendini germe. her insanın dönemindeki rutin bir dönem,bu senin kimliğin değil. gelip geçecek. ayrıca hiç ben geometri fizik vb yapamıyorum diye sorulara bakmamazlık etme,inan ki çok basit sorular da olacak.
    temmuz ayında "bu muymuş" diyeceksin. yalnız değilsin.
    kg
  5. bir çok kişi zaten söylemiştir bunu ama zaten bir hafta kalmış şurada, ygs gününe kadar her gün 1 veya 2 deneme çözün.

    son haftada bir şey değişmez zaten diye de düşünmeyin son hafta yapılan çalışmalar en çok akılda kalanlar olacaktır her zaman.
  6. her ne sonuç alınırsa alınsın, önemli olanın lys olduğunu bilmeniz gerekir. tabi ki bu sözden ygs'yi salmak gerektiği anlamı çıkartılmasın fakat sonuç ne gelirse gelsin morali sıfırlamak ya da aşırı sevinip salmamak gerekir. ygs'de istediği sonucu alamayıp, lys ile on binlerce kişi öne geçmiş olan çok fazla örnek vardır. bundan dolayı stres yapmadan oluruna bırakılması gereken sınavdır. her şey gönlünüzce olsun.
  7. bu sınav sizin ne çok zeki, ne de gerizekalı olduğunuzu kanıtlar.
    - sınava hazırlanma şartlarının aynı olmadığını, birileri özel okulda okuyup özel hocalar tutarken, birilerinin de devlet okullarında iddia karı kız muhabbeti yaptığını unutmayın.
    - gireceğiniz sınavın sorularının birilerine daha önceden çarşaf çarşaf ifşa edildiğinin bilincinde olun
    - kazanamazsanız kendinizi üzmeyin, hayatınızı bir kurumun önünüze sunduğu kağıtlara göre şekillendirmeyin.
    - kendinize alternatif yollar çizin
    - sınava giriş anınızda çok heyecanlanan, çok ağlayan, çok telaş eden insanlara gülün geçin.
  8. hayatınızın sonu değil, unutmayın. sakinliğinizi koruyun. bir senelik emek düşüncesini bir kenara bırakın çünkü işinize yaramayan düşünceleri sınavda kullanmayacaksınız, boşuna ön belleğinizde yer etmesin.

    ileride yapmak istediğiniz mesleği ve işi iyi düşünün. puana göre hareket etmek kariyeri çöpe atmak demektir. kariyerini çöpe atan adam ileride çok para da kazansa genel olarak hayatından memnun olmaz. mutsuz ölmek istemeyen umarım vardır aranızda. herkes doktor, herkes mühendis, herkes akademisyen, herkes öğretmen olmuyor. yada devlete kapağı atmıyor. sizin yaptığınız, yapmak istediğiniz nedir, başarabilecek kafa yapısına, beceriye, tecrübeye, ilgiye sahip misiniz, en önemlisi bu.

    önünüzdeki bir sınav, yalnızca bir sınav. bundan sonra çok daha büyükleri karşınızda olacak. aile kurmak, çocuk sahibi olup olmamaya karar vermek, nerede yaşamak istediğiniz, nerelere gitmek istediğiniz, kimlerle beraber yaşlanmanız gerektiği gibi çok daha büyük sınavlarınız var. ygs sadece bir sınav, hayat değil.
  9. 23 yaşında ikinci kez üniversiteye başlamış biri olarak söylüyorum illa bu sene olacak diye acele etmeyin. bu sene çalıştığınız halde olmazsa bişey kaybetmezsiniz aksine birçok derste temeliniz olmuş olacak.seneye eksik olduğunuz noktaları giderip çok daha iyi bir puan alabileceğinizi düşünmeniz bile sınava daha rahat girmenizi sağlayacaktır.