1. herhangi bir entryi bazen beğenip, beğenmediğimi ayırt edemiyorum. astigmatım. hangisini seçtiysek onun renklenmesi güzel olur.
    ozumm
  2. güzel bir ortamdayız. fikirlerimizi paylaşmalıyız. kendimizden olmayanları da sevmeliyiz. burada ne kadar farklılık olursa burası o kadar zengin olur. kimse kimseye hakaret, iğneleyici laflar vb kullanmazsa çok güzel olur. şahsen söyleyeyim, yazdığım herhangi bir şeyden kendi şahsı adına alınan, kırılan, öfkelenen olursa mesaj atsın hemen hatamı düzelteyim. hepinizin iyi insanlar olduğuna inanıyorum. kalplerinizi kırmayı hiç istemem.
  3. 12 senelik ekşi sözlük yazarlık deneyimim var. deneyim diyorum ama, son birkaç yılı nefretle geçti. son haftalarda youreads canlanınca, bir de kültür sanat yorum merkezli olduğunu görünce, belki düşük kalite içerikten kurtulabilirim umuduyla buraya katıldım. işe de yaradı. şimdi haddim olmayarak az buz bir iki öneride bulunacağım.

    * küratör gibi davranmaktan çekinmeyin.

    youreads yolu düşen herkesi barındırmak zorunda değil. ekşi sözlük gibi türkiye'nin aynası haline gelmek zorunda değil. okurluk (ekşi jargonuyla çaylaklık) müessesesi bu süreci biraz yavaşlatsa da, eninde sonunda işler oraya doğru meyil edecektir. bu esnada moderasyon olarak yaklaşımınızı "bunun buraya yazılmasında bir sorun var mı?" sorusu değil, "bunun aklımdaki ideal youreads'de işi var mı?" sorusu belirlesin. site sizin, domain sizin, server sizin.

    * büyük kararları verirken "interaktif kültür ağı" olduğunuzu unutmayın.

    sitede haber, tartışma, anket gibi altbaşlıklar olması güzel. sonuçta burada bir komünite var ve insanlar kültür sanat konularına sıkışıp kalmak istemeyebilirler. fakat bu altbaşlıkların içeriği, sizin siteyi yönlendirirken vereceğiniz kararları etkilemesin. artık format kararları mı olur, kural değişikliği mi olur, bilemiyorum - vakit geldikçe böyle kararlar vermeniz gerekecek. ama en nihayetinde, 1990'ların forumları gibi, yüzüklerin efendisi fan forumlarına sırf muhabbet için gelip tek bir ciddi meseleye bakmadan kuru gürültü yaratan insanlar misali umarsız bir nüfus istemezsiniz.

    * düşük efor, düşük kalite içeriklere pek iyi davranmayın.

    bu biraz da benim takıntım belki, fakat hem doğru düzgün bir iletişimin kurultuğu hem de nitelikli bir içeriğin oluşturulduğu bir platform olmak için bunun gibi estetik takıntılara sahip olmak gerek. de, mi ve ki'yi doğru kullanamayan, noktalama işaretinden önce değil sonra boşluk bırakacağını bilemeyen, açılan başlığa kahvede aklına gelen ilk cevabı verircesine yorum yazanları, öyle ya da böyle, adam etmenin bir yolunu bulun. kullanıcı uzaklaştırmakla değil belki ama, bir uyarı mekanizması, bir şey olabilir. bilemiyorum.

    -

    şimdi ben böyle çokbilmiş gibi konuştum, bağırıp çağıran başkomutan gibi emirler yağdırdım ya, gel sen yap desen ne yapacağımı bilemeyebilirim. fakat bütün bunlar vaktinde ekşi sözlük'ün yaptığı, onu da yanlış yaptığı, o yüzden daha sonradan başına patlayan meseleler. örneğin, yüksek kalite içeriğin teşvik edilmesi tamamen saçmasapan bir sürecin ürünüydü (ve bunu bilinçli olarak yaptıklarını da sanmıyorum). beğenilmeyen eleman "formata aykırı yazmak" vb bir sebepten uçurulur, sonra guru "neden uçurulduğunu bilmiyorsa uçmayı hak etmiştir" filan derdi. sinirden delirirdik. yine de ekşi hala kutsal bilgi kaynağı olmayı uzunca bir süre sürdürdü. ekşinin maç, siyaset ve düşmanlığa yenik düşmesi çok yeni bir gelişme bu yüzden.

    youreads çok güzel bir noktada şu an. insanların lise sıralarında son dinlediği albümü, son oynadığı oyunu konuşması ve o esnadaki heyecanı ile dolu bir site. bu heyecan böyle kalsın, zenginleşsin, herkesin dahil olmak istediği ve dahil olmak için efor sarfettiği bir şey olabilir. evet, farkındayım, fazla sıkıştırırsanız şarap içen akademisyenlerin sıkıcı münazaralarına dönüşebilir - fakat fazla serbest bırakırsanız da pişpirik eşliğinde maç muhabbeti yapmanın kolaylığı bu mecrayı da eninde sonunda işgal eder.
  4. filmlerde var da neden dizilerde izledim, izliyorum butonu yok, olmalı bence.
  5. istatistiklerdeki yorumların altında bir link olsa ekşi'deki gibi güzel olurdu. böyle sıra sıra okuyup gitsek, hatta klavyedeki yön tuşlarıyla bile işimizi görebilsek. yorumun saydamlaşmasına bile gerek yok. bu şekilde kendimi veremiyorum, arada atladığım yorumlar oluyor. özellikle yılın en beğenilen yorumlarını okumak tamamen işkenceydi.
  6. eksisozluk gibi başlıklar açmak burayı daha canlı kılacaktır kuşkusuz da kötü bir eksisozluk taklidi haline de getirebilir. ilgi olunca gene siyasi ve cinsiyetçi başlıklar kendine zemin bulacaktır. bunun sebebi ülkedeki siyasi gerilim. kaçınılmaz son olacaktır. güncel olaylara, lüzumsuz anketlere ilgisizlik şahsen benim hoşuma gidiyor.
  7. ilgili giriyi #60441 baştan sona okudum. çoğunlukla katıldığım bir giri olmuş.

    kısaca katılmadıklarımdan bahsedeyim. spor başlıkları ile ilgili kısma katılmıyorum. şu an için bir anlam ifade etmiyor belki bu başlıklar. ancak; bundan 10-15 yıl sonra, arama motoruna "...tarih ...spor-...spor maçı" yazıldığında, youreads'in ilgili başlığı çıkacaktır. tarihe youserlar tarafından düşülen notlar çıkacaktır. aynı doğrultuda; ...tarih ...açıklaması gibi bir başlık da aynı amaca hizmet edecektir.

    bir sözlüğün kalitesini başlığın içine yazılan giriler ortaya koyar. ...tarih ...maçı başlığına "soktuk, sapladık" gibi giriler yazılırsa; kaçınılmaz son olur (bkz: ekşi sözlük) . o maç ile ilgili gerçekten sportmence giriler yazılırsa "takımın faydalıları: ... zararlıları: ..." gibi; işte o zaman gerçek kalite ortaya çıkar.

    "...tarih ...açıklaması" başlığı altına "bi tarafımla güldüğüm açıklamadır ahahaha" gibi bir giri yazılırsa; bittabii kaçınılmaz son olur (bkz: ekşi sözlük) . siyasi görüşünü belli etmeden, objektif bir giri yazılırsa "açıklamalara katılıyorum; çünkü ... sebepler gayet mantıklıdır" ya da "katılmıyorum; çünkü ... sebepler amaca hizmet etmemektedir" şeklinde bir giri, kaliteyi ortaya koyacaktır. ayrıca belirtmek gerekir ki; habere ilişkin kaynağı tek bir siteden değil; birkaç farklı görüşten siteden konulursa, bu da kaliteyi ortaya koyacaktır.

    edit: 7 mart 2016 beşiktaş-eskişehirspor maçının devre arasında katılmadığım noktalara ekleme yapmak istedim. "yabancı dizi izleyeceklere tavsiyeler" gibi faydalı olabilecek başlıkları destekliyorum (buradan "cemaatçi kızla yemeğe çıkacaklara tavsiyeler" gibi başlıkları desteklediğim manası çıkmasın). etrafında yabancı dizi izleyip, o dizi hakkında konuşan birçok insan vardır, benim gibi. bir heves "ben de yabancı dizi izlemek istiyorum; ama ne anlarım ki ben hangisi iyi hangisi kötü" diyenler olacaktır. bu kişilerin arama motoruna "hangi yabancı dizi izlenir" yazması akabinde, youreads'te ilgili başlık çıkacak karşısına ve tavsiyelere bakabilecektir. hatta; bu şekilde bir başlık altındaki giriler "tarihe düşülen notlar" olarak değerlendirilebilecektir. günümüzden 40 yıl önce bu şekilde bir uygulama olsaydı; o dönemin insanlarının nelerle eğlendiğini, nelere güldüğünü, o dönemin sosyal yapısını çok net anlayabilirdik, değil mi?

    edit 2: daha net ifade etmek gerekirse; yönetimin küfür (savunma sınırları içerisinde olanlar, aktarılanlar sansürlenerek verilmelidir), holiganizm, ırkçılık, cinsiyet ayrımcılığı vs. kaliteyi düşüren her türlü girişime engel olması gerekmektedir. "ilk buluşmada veren kız", "türk kezbanları" gibi başlıklar kaliteyi (bkz: ekşi sözlük) seviyesine indirgeyecektir.

    amaçsız başlıklara da engel olunmalıdır. "5 aylık erkek arkadaşımın hediye terbiyesi" gibi manası olmayan başlıklar, bizi kaçınılmaz sona (bkz: ekşi sözlük) doğru götürecektir. aynı doğrultuda "...tarih ...rezaleti" gibi başlıklar da engellenmelidir. girersin sıkıntı yaşadığın firmanın başlığına, yaşadığın sorunu özet geçer ve neden tercih edilmemesi gerektiğini anlatırsın adabıyla.

    sözlük tarzı sitelerin, yazarlar açısından bir "günlük"; toplum açısından bir "zaman kapsülü" niteliği göz önünde bulundurulmalıdır.

    sondan bir önceki sözlerim siz değerli yazarlara. aranızda mobil uygulama yapmayı bilenler vardır muhakkak. allah rızası için birisi yapsın hayrına, şöyle şükela reader gibi reklamsız, zarif bir uygulama. isim önerisi de benden olsun "youreader"^:swh^.

    son sözlerim de yönetime. herkesten para toplamak yerine; üst tarafa küçük bir reklam alınabilir yahut üyelik cüzi bir aidata dönüştürülebilir. ben paypal gibi sitelere kredi kartı bilgilerimi vermek istemiyorum. güvenlidir veya değildir; sadece istemiyorum. hatta @abi'ye mesaj attım bu konu ile ilgili, iban no gönderilmesi için. mesajlaşma sistemi sanırım çalışmıyor henüz.

    eyyorlamam bu kadar.
  8. beğenilerin olumlu olumsuz olarak sıralanması güzel bir olay ama sayısal olarak ne kadar beğenildiği yada sevilmediğini görmek sıralamada ki diğer mesajlarla kıyasa girebilmek için daha niceliksel yorumlamayı sağlayabilir.
  9. bir yorum yazıyoruz. bazen birkaç cümle bazense yüzlerce cümle. saniyelerimizi yada dakikalarımızı almış olabilir. çok önemli bir yorum olabilir veya sıradan tekrar yazabileceğimiz bir yorumdur.

    nasıl bir yorum olursa olsun yoruma bir emek harcamışızdır. emeğimizin tek tuşla hiçe gidebilir. yanlışlıkla basılmış bir tuş. bu tuş büyük ihtimal ile a olacaktır. yorum yazamaya devam ettiğinizi sandığınız sırada basılmış bir a tuşu. emeğiniz hiçliğe gitti...

    çoğu platformda olan bir uyarı sistemi eklenmeli. girdiğimiz yorumu yollamadan veyahut kaydetmeden sayfadan çıkmaya çalıştığımızda uyarı gelmeli. sayfayı terket veya sayfada kal butonları çıkan bir uyarı.

    veya kısayol tuşları ayarlardan aktif/inaktif etme eklenmeli. sırf bu kısayollar yüzünden birçok yorumum uzayın derinliklerine doğru yol aldı.
  10. oylamalarda bir ile beş arası yetersiz, doğru değerlendirme sağlamıyor. bir ile on arası olsa daha iyi olur sağlıklı bir oylama yapılabilmesi için diye düşünüyorum.