1. arama cubugunda arama yaparken ingilizce karakterler de desteklenmeli ("dusunce" yazinca "düşünce" basliginin cikmasi gibi). turkce harfi olmayan bir klavyede yaziyorum ve bir basligi bulabilmem uzun bir suremi aliyor.
  2. belgesel kanalı olmalı diye düşünüyorum
    gngrd
  3. troll basliklarinin, bilgi icermeyen bos entry girenlerin, goygoy yapanlarin aninda gonderilmesini tavsiye ediyorum.

    amaç daha çok yazar degil, nitelikli yazar olmali. yoksa ekşisozlugun düştüğü duruma duseriz.
  4. türkçe isim
  5. gündem algoritmasının kesinlikle düzeltilmesi gerekiyor.

    gündem sekmesi hem 3 günlük hesaplanıyor anladığım kadarıyla hemde düz mantıkla en çok girilen entryleri baştan aşağıya sıralıyor. bunun yarattığı en büyük sorun yeni ve pek çok entry girilebilecek, gündem yaratabilecek bir başlığın en az 30-40 girdiye sahip olması gerekiyor. bu gün başlığı ise çok hızlı bir şekilde yenilendiği için insanların gözünden kayıp gidebiliyor ve gündem olabilecek onlarca başlık insanların ilgisini çekmeden yok oluyor. ikinci problem ise 3 gün önce çokça insanın konuştuğu ve son iki gündür kimsenin konuşmadığı ve olayın kapandığı bir başlık gündemin en tepesinde yer buluyor ve bu kimsenin ilgisini çekmiyor çoğu zaman. arada sırada giren yazarlar ise gündemde olduğunu görüp yazıyor ve 5-6 gün boyunca gündemde kalabiliyor başlık 100-150 girdi ile. oysa ki son 2 saatte 20 girdi girilen başlık ise insanların gözünden kaçıp gündeme girmeden tarihe karışabiliyor.

    ekşinin, twitterın kullandığına benzer bir gündem algoritması olmalı. son bir saatte 10 tane girdi girilen bir başlık, 3 gündür 25 girdi girilmiş olan başlıktan daha üst sırada bir yer hak ediyor.

    bu şekilde işler çok sıkıcı ilerliyor. konuşulan başlık gündeme öyle bir oturuyor ki gündeme bir başlığın girmesi ve çıkması neredeyse imkansız oluyor. daha akışkan bir liste olmalı ve o an sık konuşulan şeylerin gündemde tutulması gerekir.
  6. yeni bir üye ve sözlüğe video oyunları konusunda katacak çok şeyi olduğuna inanan biri olarak (hem ilgi alanım olması hem de mesleğim dolayısıyla) video oyunlarının da kitap, film gibi sayfalara sahip olması. bir oyunun sayfasına girdiğimizde onun konusunu, türünü, kapağını, hatta trailer videosunu görebilmemiz; "oynadım", "oynamak istiyorum" gibi seçenekleri seçip puan verebilmemiz ve ayrıca bu kategorinin sağ taraftaki önerilere eklenmesi.

    ülkemizdeki pek çok kişi video oyunlarını -saçma bir şekilde- çocukları ilgilendiren şeyler gibi görse de bunlar da aynen filmler, kitaplar gibi kültürün bir parçası ve şunu da belirteyim; dünyada video oyunu oynayanların yaş ortalaması 30. eminim bunun yapılması hem sözlük içinden, hem sözlük dışından (okuyucular) pek çok kişiyi mutlu edecektir.

    umuyorum ki sözlüktekiler de (moderasyon, site sahipleri) video oyunlarının kültür ağında şu ankinden daha önemli bir yere sahip olması gerektiği konusunda hemfikir olur.
  7. ayarlara bir başlığa girildiğinde hangi tab'ın varsayılan olarak seçili geleceği seçeneğinin eklenmesi. mesela ben başlığa tıkladığımda "gündem" yerine bugün girilen yazıları görmek istiyorum ve eminim bunu isteyen başkaları da vardır. böyle bir seçenek çok iyi olurdu. isteyen en beğenilenleri seçsin başlığa tıklandığında ilk onlar gözüksün, isteyen bugün yazılanları görsün, isteyen gündemi, isteyen hepsini baştan görsün.

    edit: youreads++ eklentisi ile "bugün" tabı için bir seçenek geldi.
  8. 12 senelik ekşi sözlük yazarlık deneyimim var. deneyim diyorum ama, son birkaç yılı nefretle geçti. son haftalarda youreads canlanınca, bir de kültür sanat yorum merkezli olduğunu görünce, belki düşük kalite içerikten kurtulabilirim umuduyla buraya katıldım. işe de yaradı. şimdi haddim olmayarak az buz bir iki öneride bulunacağım.

    * küratör gibi davranmaktan çekinmeyin.

    youreads yolu düşen herkesi barındırmak zorunda değil. ekşi sözlük gibi türkiye'nin aynası haline gelmek zorunda değil. okurluk (ekşi jargonuyla çaylaklık) müessesesi bu süreci biraz yavaşlatsa da, eninde sonunda işler oraya doğru meyil edecektir. bu esnada moderasyon olarak yaklaşımınızı "bunun buraya yazılmasında bir sorun var mı?" sorusu değil, "bunun aklımdaki ideal youreads'de işi var mı?" sorusu belirlesin. site sizin, domain sizin, server sizin.

    * büyük kararları verirken "interaktif kültür ağı" olduğunuzu unutmayın.

    sitede haber, tartışma, anket gibi altbaşlıklar olması güzel. sonuçta burada bir komünite var ve insanlar kültür sanat konularına sıkışıp kalmak istemeyebilirler. fakat bu altbaşlıkların içeriği, sizin siteyi yönlendirirken vereceğiniz kararları etkilemesin. artık format kararları mı olur, kural değişikliği mi olur, bilemiyorum - vakit geldikçe böyle kararlar vermeniz gerekecek. ama en nihayetinde, 1990'ların forumları gibi, yüzüklerin efendisi fan forumlarına sırf muhabbet için gelip tek bir ciddi meseleye bakmadan kuru gürültü yaratan insanlar misali umarsız bir nüfus istemezsiniz.

    * düşük efor, düşük kalite içeriklere pek iyi davranmayın.

    bu biraz da benim takıntım belki, fakat hem doğru düzgün bir iletişimin kurultuğu hem de nitelikli bir içeriğin oluşturulduğu bir platform olmak için bunun gibi estetik takıntılara sahip olmak gerek. de, mi ve ki'yi doğru kullanamayan, noktalama işaretinden önce değil sonra boşluk bırakacağını bilemeyen, açılan başlığa kahvede aklına gelen ilk cevabı verircesine yorum yazanları, öyle ya da böyle, adam etmenin bir yolunu bulun. kullanıcı uzaklaştırmakla değil belki ama, bir uyarı mekanizması, bir şey olabilir. bilemiyorum.

    -

    şimdi ben böyle çokbilmiş gibi konuştum, bağırıp çağıran başkomutan gibi emirler yağdırdım ya, gel sen yap desen ne yapacağımı bilemeyebilirim. fakat bütün bunlar vaktinde ekşi sözlük'ün yaptığı, onu da yanlış yaptığı, o yüzden daha sonradan başına patlayan meseleler. örneğin, yüksek kalite içeriğin teşvik edilmesi tamamen saçmasapan bir sürecin ürünüydü (ve bunu bilinçli olarak yaptıklarını da sanmıyorum). beğenilmeyen eleman "formata aykırı yazmak" vb bir sebepten uçurulur, sonra guru "neden uçurulduğunu bilmiyorsa uçmayı hak etmiştir" filan derdi. sinirden delirirdik. yine de ekşi hala kutsal bilgi kaynağı olmayı uzunca bir süre sürdürdü. ekşinin maç, siyaset ve düşmanlığa yenik düşmesi çok yeni bir gelişme bu yüzden.

    youreads çok güzel bir noktada şu an. insanların lise sıralarında son dinlediği albümü, son oynadığı oyunu konuşması ve o esnadaki heyecanı ile dolu bir site. bu heyecan böyle kalsın, zenginleşsin, herkesin dahil olmak istediği ve dahil olmak için efor sarfettiği bir şey olabilir. evet, farkındayım, fazla sıkıştırırsanız şarap içen akademisyenlerin sıkıcı münazaralarına dönüşebilir - fakat fazla serbest bırakırsanız da pişpirik eşliğinde maç muhabbeti yapmanın kolaylığı bu mecrayı da eninde sonunda işgal eder.
  9. beğenilerin olumlu olumsuz olarak sıralanması güzel bir olay ama sayısal olarak ne kadar beğenildiği yada sevilmediğini görmek sıralamada ki diğer mesajlarla kıyasa girebilmek için daha niceliksel yorumlamayı sağlayabilir.
  10. benim beğenme butonu ile ilgili bir problemim var. bir yorumu beğendiğimizde onu beğendiğimizi gösterir bir uyarı yok.sadece kaydedildi diyo ama beğendikten sonra bir daha tıklıyorum yine beğeniyor. birden fazla beğenme oluyor mu olmuyor mu belli değil. eğer bir renk değişimi ya da zaten oy verdiniz gibi uyarı çıkarsa iyi olur çünkü oy verip vermediğimiz anlaşılmıyor defalarca tıklıyoruz. bize de yazık.

    bir de unutmadan ekleyeyim. sayfayı aşağıdan yukarı çıkartan ok var ya. o da isteğe bağlı olabilir mi? her defasında yorum yazdığım alana denk geliyor ve gitmiyor. bunaldım yeminle.