1. Anket kanalındaki başlıklar bu aralar biraz değişik. mesela geç saatlere kadar uyumayanların ortak noktaları. ne ortak noktası olacak ki? ben film izlerim bir diğeri gece çalışır bir diğeri sahilde arkadaşları ile oturur.

    veya youserların en sevmediği renk. ben leopar sarısını sevmesem ne olacak ki veya mars kırmızısına bayılsam ama neptün mavisinden haz etmesem size ne yararı olacak ki?

    demem o ki bu tarz başlıklara yazmayın. diğer sözlüklerden bir farkımız olsun.

    son olarak sözü deanmoriarty ve bona dea ya bırakıyorum.
  2. bir yorum yazıyoruz. bazen birkaç cümle bazense yüzlerce cümle. saniyelerimizi yada dakikalarımızı almış olabilir. çok önemli bir yorum olabilir veya sıradan tekrar yazabileceğimiz bir yorumdur.

    nasıl bir yorum olursa olsun yoruma bir emek harcamışızdır. emeğimizin tek tuşla hiçe gidebilir. yanlışlıkla basılmış bir tuş. bu tuş büyük ihtimal ile a olacaktır. yorum yazamaya devam ettiğinizi sandığınız sırada basılmış bir a tuşu. emeğiniz hiçliğe gitti...

    çoğu platformda olan bir uyarı sistemi eklenmeli. girdiğimiz yorumu yollamadan veyahut kaydetmeden sayfadan çıkmaya çalıştığımızda uyarı gelmeli. sayfayı terket veya sayfada kal butonları çıkan bir uyarı.

    veya kısayol tuşları ayarlardan aktif/inaktif etme eklenmeli. sırf bu kısayollar yüzünden birçok yorumum uzayın derinliklerine doğru yol aldı.
  3. buraya da bir rozet sistemi gelebilir bence. örnek verecek olursam
    belli bir sayının üstünde kitap ekleyen için: kitap kurdu
    sürekli gece girenler için : gece kuşu
    belli sayıda müzik ekleyen yada yorumlayan :müzik kedisi vs. yapılabilir. bunlar profilde de görünürse hem insanların yazması için daha fazla teşvik edilmiş olur hem de daha hoş olur gibi.
  4. şu bilgisayar oyunlarını ana kanala taşısak. hani açarken afişini, yapımcısını falan eklesek.

    tasarımcıları, çizerleri, senaristleri, programlamacıları, animasyoncuları, sinemacıları, müzisyenleri barındıran koca ekiplerin yıllarca çalışıp yaptığı oyunları kim kiminle nerede ne yapıyor ile aynı kanala açıyoruz. ayıp. vallahi ayıp.
  5. lütfen kitaplara okuduktan sonra yorum yapın. sol frame'de görüp, merak edip açınca "ilginç bir kitaba benziyor, okuduktan sonra editliycem" şeklinde bir yorum görmek hayal kırıklığı yaratıyor. birincisi bu yorumun kimseye faydası yok, ikincisi siz o kitabı okuyup editledikten sonra biz görmüyoruz. emeğinize de yazık.
  6. sevdiklerinizin kıymetini onlar henüz hayattayken bilin.
  7. kitap türleri tuhaf ve yetersiz. sanat, şiir, roman, felsefe şeklinde tür olmaz. deneme mi, biyografi mi, öykü mü roman mı? konu ile türü karıştırıp seçeneksiz bırakmışsınız yazarları. naçizane tavsiyemdir.
  8. blackberry telefonlar icin de uygulama yapilsin. yonetimin kahkahalarini duyar gibi oluyorum.

    bu blackberrylerin benden baska kimse tarafindan kullanilmadigi iddiasi umarim asilsizdir. yoldaslar birlik olalim ezdirmeyelim kendimizi.
    abi
  9. tema. siyah tema kesinlikle.
    müzik videoları dışındaki müzikle ilgili başlıkları sanat içinde açıyoruz ya, radyo voyage'ı sanat kanalına açmış oldum garip geldi biraz.
    vereceğimiz linkler için, nasıl anlatsam. mesela bu konudaki fikirler buradaki blogda yazmaktadır derken blog yazan yer mavi olsa da ordan linke tıklasak mesela. çok güzel anlatamadım ama idare edin artık.
    ilaveten: burayı çok sevdim, yayında ve yapımda emeği geçen arkadaşlara çok teşekkürler sevgiler.

    edit: girdi yazarken farklı bir yere tıkladığımızda taslak olarak da kaydetmemişsek, direkt tıkladığımız yere gitmeden emin misiniz, yazdığınızı yollamadınız tarzı bir uyarı sistemiyle de karşılaşabiliriz. yazılanlar muhafaza olur.
  10. eğer nihai amaç interaktif bir ağ kurmaksa, sözlük formatından çok "imdb" formatına doğru kaymak gerektiğini düşünüyorum. şu an ki haliyle başka kaynaklara ihtiyaç duymadan bir film/kitap/müzik ile ilgili yeterli bilgi ve fikre sahip olamıyoruz. bunun nedeni kaynağın yeni olması değil, başlık açarken talep edilen veri standartı bence. bunun için bir kaç öneri de bulunmak isterim:

    > kitap/film/müzik başlıklarından "film"i ele alacak olursak, yapım yılı, türü, oyunculuarı, yönetmeni vs gibi tıklanabilir veri kutucukları, [ kitapta var mesela bir tane: yazar :) ]

    > yeni eserler keşfetmek adına, "bunu izleyen/beğenen/favorileyen bunu da bıdı bıdı" algoritması,

    > beğeni, puanlama ve izlenme/okunma ile ilgili daha çok demografik bilgi, en azından adetleri,

    > ana kanalların altında kategoriler olsa keşke. bilim kurgu, dram, polisiye, rock, jazz, ...

    > müzik kanalında olduğu gibi filmlerin fragmanlarını ekleyebilme imkanı,

    > artık çok geç farkındayım ancak, keşke film başlıkları yönetmeleri yerine çıkış tarihleri ile açılsaydı.