1. nesnenin uzaydaki yerine ve hareket hızına bağlı olarak degişen femonen, olgudur.

    saatler çekimin gücüne bağlı olarak farklı hızlarda hareket ederler. çekim ne kadar güçlü olursa, zaman o kadar yavaşlar. buna göre dünyada yaşlanma hızı, uzaydan daha fazladır. uzayda daha geç yaşlanırsınız.

    bundan yola çıkarak şu söylenilebilir:

    ışık hızına yakın bir hızda hareket eden bir nesne, durağan bir nesneden daha yavaş yaşlanır. çekim altındaki bir nesne ise, çekimden uzak bir nesneden çok çok daha yavaş yaslanır.

    uzayda çekimin olmadığı bir yerde, alanda zaman o oranda hızlı ilerler. dünya üzerinde yer yüzüne yakın saatler, gök yüzündeki saatlerden yavaş hareket ederler. buna örnek olarak gps sistemindeki saatlerin dünyadaki saatlerden daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz .bunun nedeni çekimin yüzeydekine oranla daha az olmasıdır. dünyadaki saatler, uzay roketindeki birinin saatinden daha yavaş ilerliyor. saatler dünyadan uzaklaştıkça, geleceğe yaklaştıkça daha hızlı ilerlemeye baslar.
  2. zaman izafidir, yani bizim hesaplarımıza göre (zaman algımıza göre) 13.7 milyar gibi bir sürenin geçmiş olması, tanrı'nın dünyayı yaratmak için milyarlarca yıl beklediği anlamına gelmez.

    kur'an'da zamanın izafiliğine göndermeler bulunmaktadır:

    mearic 4 / melekler ve ruh elli bin sene uzunluğundaki bir günde ona yükselir.

    secde 5 / gökten yere işleri çekip çevirir. sonra sizin saymakta olduğunuz bin yıla denk bir günde/dönemde o’na yükselirler.
  3. evrenin işleyiş düzenine göre sistemleştirilmiş anlar (lahzalar) dizisidir. lâkin, insan algılarının öznelliği sebebiyle değişmez, sabit bir algılanabilirliği olmadığı düşünülür ve dile getirilir sık sık... zaman, öyle bir boyuttur ki, bu boyutta ilerlememek namümkündür.
  4. saçmalıktır.
  5. alginin islevselligi
  6. su an gecmeyendir. ama;

    bazen hizina yetisilmez, bazen de saniyeler bi turlu dakika olmaz.

    kendim icin;
    mutluyken fiti fiti akar, mutsuz oldugumda kanser eder.
  7. nedense maksimum soğuklukta durması gerektiğini düşünüyorum. yani öyle bir negatif sıcaklık değeri olacak ki hiçbir şey hareket etmeyecek dolayısı ile bir değişim olmayacak. değişim olsa bile vücuttaki tepkimeler/uyarılar düşük sıcaklıkta gerçekleşmeyeceği için algılanmayacak, dolayısı ile zaman duracak.
    fizikte olaylar bu şekilde mi işliyor tam bilmiyorum tabii ama yine de böyle hayal ediyorum.
  8. aslında zamanda ilerlememek yani sabit durmak mümkündür, ışık hızında gidildiğinde tabi. bu da demek oluyor ki ışık hızında giden varlıklar, yani ışığın kendisi, hızını koruyabildigi sürece asla yaşlanmaz.

    evrenin başlangıcında, 13 kusur milyar önce big bang ile ortaya çıkan bir foton, bi şekilde halen yol alıyorsa eğer, halen 0 yaşındadır. sonradan ortaya çıkan diğer tüm fotonlar gibi, bu sabah yüzüne çarpan o taze sabah güneşi gibi...
  9. kronos, kronoloji. başımızdan geçenlerin daha da uzaklaşma ve hafifleme durumudur.
    bir de nükte: gazete almayı unutan nurcu zamansız gelir.