1. kendisi "felsefe"ye felsefe demediği için felsefenin bilimle çatıştığını söyleyen insanları göstermiş, var olmayan çatışmadır.

    felsefe hakkında garip tanımlar yapıp sonra da felsefe hakkında garip yorumlar yapanları göstermiştir.

    bilgi olmadan mantığın işe yaramadığı söylenmiş, pek doğru. ancak mantık olmadan, akıl yürütme olmadan bilgi ile ne yapabilirsin?

    günümüzde filozoflar yok denmiş, fizikçiler var, teorisyenler var denmiş. yine garip bir laf, çünkü o bilim adamları zaten bugünün filozoflarıdır. filozofu siz ne zannediyorsunuz? rahip mi? şaman mı? hoş, bazı açılardan bilim adamları da bugünün rahipleri sayılabilir ancak bu uzun bir mesele ve şuanda ne yazık ki vaktim yok.

    kısacası şunu söyleyeyim, "bu elmayı bıraktığımda neden yere düşüyor?" sorusunu sorabilme becerisi felsefedir, vakti zamanında, felsefe bilimin de yeterince gelişmemişliği ile birlikte metafizik gibi bilimden uzak, kanıtlanabilirlikten uzak konulara dalmş ve vakit harcamış olabilir, ancak değişebilen her şey gibi felsefe de değişmiştir ve 21. yy'dayız. günümüzdeki fizik yasalarını aristotelesin söylediklerine bakarak anlamaya çalışan kim? kimyayı, elementleri, işleyişi yine aristonun söylediklerine bakarak anlamaya çalışan kim? yok öyleleleri, öylelerini ortaya çıkarıp "bunlar felsefeci felsefe de bu, o halde felsefe ile bilim çatışmakta" diyenler ve kendi kendilerine bir düşman, bir rakip, bir günah keçisi ortaya koymaya çalışan da bu zihniyet.

    şu sözden sonra düşüncelerim neden bilimadamlarının günümüzün rahipleri olduklarını açıklamaya doğru itiyor beni, ancak maalesef vaktim yok. kusura bakmayı, buraya yakında edit gelecek, umarım.

    not: kısacası, felsefe ile bilim çatışamaz, ancak kolkola girip aynı yolda yürüyebilirler. felsefeye farklı anlamlar yüklersek elbette bu arkadaşları çatıştırmamız mümkün ama ne gerek var?

mesaj gönder