petros markaris

Kimdir?

1937 yılında heybeliada’da doğan petros markaris, 1964’te yunanistan’a yerleşene kadar heybeli’de yaşadı. babası tarafından iktisat eğitimi almak üzere viyana’ya gönderildi. üniversite öğrencisi markaris, evden uzakta kendi istediğini yaparak, yazmaya başladı.


markaris aynı zamanda yunanistan’ın ve dünya sinemasının önemli yönetmenlerinden theodoros angelopoulos’un yönettiği birçok ödüllü filmin de senaristliğini yaptı: sonsuzluk ve bir gün, ulysses’in bakışı, ağlayan çayır, leyleğin geciken adımı, kythara’ya yolculuk… tiyatro eserleri kaleme alan petros markaris, bir televizyon dizisinin yaratıcısı, yönetmen theo angelopoulos’un çektiği filmlerin ortak senaristi ve aralarında brecht ve goethe’ninkilerin de bulunduğu birçok almanca tiyatro eserinin çevirmeni. markaris’in yapıtları 14 dile çevrildi. komiser kostas caritos’un başkahraman olduğu polisiye romanları çok sevilen markaris, halen atina’da yaşıyor.

yazdığı 11 kitaplık kostas haritos polisiye dizisiyle uluslararası ün kazandı. haritos dizisinden gece bülteni 1998’de, alan savunması 2007’de televizyon dizilerine dönüştü.

eserleri almanca, ingilizce, fransızca, italyanca, ispanyolca ve türkçe’ye çevrildi.

türkçeye çevrilen eserlerinden bazıları: alan savunması, che intihar etti, eskiden çok eskiden, büyük ortak, gece bülteni, balkan blues…
  1. bu arada, petros bey ileri düzeyde yunanca, türkçe, almanca ve ingilizce bilmektedir.

mesaj gönder