1. ilk olarak antik mısırda kullanıldığı yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkmıştır. kazılarda bulunan parfüm şişeleri binlerce yıl sonra bile hala güzel kokabilmektir. bunun nedeni çiçek yağlarından yapılmış olmasıydı.

    avrupada alkol kullanılan parfüm 14. yy da macar kraliçesi için yapılmıştır.

    yaygınlaşması ise 16. yy da italyan catherina'nın fransa kralı 2. henry ile evlenmek için fransaya geldiğinde gerçekleşmiş. o zamanlar fransanın sokakları bok kokuyormuş kanalizasyon sistemi felan da yok tabi kadın her gün parfümü boşaltıyormuş üstüne. kraliçe gelmeden önce parfümlü eldivenler varmış soylular burunlarını bunlarla kapatıyormuş düşünün. bu durumdan bıkan kraliçe zaten parfüm işinden de anlıyormuş üreticileri destekleyerek bi nebze olsun bu kötü kokuyu azaltmak istemiş.

    osmanlı da ise o zaman halıhazırda kanalizasyon sistemi vardı ve her ne kadar koku problemi olmasa da daha güzel kokmak adına o zamanlar gül misk amberden hayvansı ve bitkisel yağlardan parfüm yapanlar vardı.

    bu gün kullandığımız modern parfümler ise, 1806’da jean maria farina tarafından cologna pazarlanması ile başlanmıştır. cologna yani kolonya alman kaynaklı alkol, su, portakal, limon ve bergamut ile oluşan bir koku idi. bu alkol içeren koku, çok hoş bir limon kokusu ve hızlı uçması nedeni ile kuruyordu. böylece günümüzün parfümleri üretilmeye başlanmıştır.

    günümüz parfümlerinden fresh olarak cool water maskülen olarak hermes terre hermes i önerebilirim

mesaj gönder