niccolo machiavelli

Kimdir?

niccolò di bernado dei machiavelli (3 mayıs 1469 – 21 haziran 1527), tarih ve politika biliminin kurucusu sayılan floransalı düşünür, devlet adamı, askeri stratejist, şair, oyun yazarı. italyan rönesans hareketinin en önemli figürlerindendir. en ünlü eseri prens'te, politik yazının tarihinde ilk kez iktidarın alınışı ve korunması gibi bir sorunu dinsel ya da ahlaki kaygıları dikkate almaksızın kendinde bir amaç olarak inceledi. tüm yaşamı boyunca italya'nın birliği ideali için mücadele verdi. fikirleri politik yazında olduğu gibi yaygın düşünüşte de giderek büsbütün olumsuz ve ilkesiz bir politik hırsın anlatımı olarak görüldü, "makyavelizm" terimi bir düşünce sisteminden çok "amaç için her yolu mübah gören" politikacının tutumunu anlatan suçlayıcı bir sıfat haline geldi. yine de diderot, rousseau, fichte ve hegel gibi büyük düşünürler machiavelli düşüncesinin olumlu yönünü açığa çıkarmaya çalıştılar. hegel'e göre "machiavelli'nin gayesi, yani italya'nın bir devlet mertebesine çıkarılması, bu yazarın eserinde tiranlığın haklı gösterilmesinden ve muhteris bir despot için imal edilmiş altın yıldızlı bir aynadan başka bir şey görmeyen bütün görme özürlülerce anlaşılamadan kalmıştır." hegel o'nun yöntemini şöyle özetler: "kangren olmuş uzuvlar lavanta suyuyla iyileştirilemez." italyan komünist filozof antonio gramsci ise o'nu "erken gelmiş jakoben" olarak tanımlar.[kaynak belirtilmeli] ayrıca niccoló machiavelli, rönesans italya'sında geçen assassin's creed ii ve assassin's creed: brotherhood video oyunlarında önemli bir figür
  1. söylediklerini içinde bulunduğu dönem açısından yorumlamak faydalı olacaktır. o zamanlar italya prenslikler halindedir ve merkezi bir gücün olmaması hem halkı yorar hem de devletin geri kalmasına neden olur. bu yüzden makyavel'e göre merkezi güçlü bir devletin kurulması şarttır. haklıdır da. merkezin güçlü olmadığı zamanlarda halk daha fazla baskı görüyor. bu yüzden bazı şeylere olur verir. dedikleri de doğrudur aslında. ideal prensi çizer. yenilgilerin nedenlerini anlatır. devlet yönetirken yapılan yanlışları söyler tarihten örneklerle. bir siyaset kitabıdır prens. halkın iyiliği için halkın güdülmesi gerekir.

    kitapta hatırladığım ilginç nokta türk tarzı yönetim ile avrupa tarzı yönetimi karşılaştırmasıydı. ikisinin zayıf ve güçlü yanlarını söylüyordu. avrupalıları birbirine düşürmek kolaydır. çünkü her zaman düzenden memnun olmayan birileri vardır. onları yanına çekersin. avrupa'da feodaller aristokrat olduğundan özgül ağırlıkları vardır. gerektiğinde kralla restleşebilirler fakat türklerde şehir yöneticilerinin özgül ağırlığı yoktur. soylu değillerdir. tüm otoriteleri merkeze bağlı olmaktan gelir. eğer devlete sırt çevirirse kimse arkasında olmaz. güzel analizleri vardır.

mesaj gönder