1. quantum mekaniğinin açıklanması ve anlaşılması en kolay konularından biridir.

    atomaltı parçacıklar, bir bariyerlere çarptıklarında belli bir ihtimalle o bariyerin içinden geçerler.

    buna quantum tunelling denir.

    burada enteresan olan, parçacıkların bariyerin üzerine çıkmaması, içinden geçmesidir. nasıl olup da olduğunu merak edenler, landau'nun quantum mechanicskitabına bakabilirler.

    bu fenomen genellikle sanıldığı gibi maddenin orada mı burada mı olacağının bilinmemesi, belirsizlik falan gibi durumlara sonuç vermez. tam tersine, maddenin davranışının açıklanması bakımından büyük önemi vardır; quantum bilgisayarlarının, tünel diyotlarının, stm tipi mikroskopların yapımında quantum tunneling fenomeninin büyük rolü vardır. hatta bu cihazlar bu fenomenin anlaşılması sayesinde yapılmıştır.

    diğer yandan nükleer teknolojide, güneş panellerinin üretilebilmesinde, transistör tasarımında büyük gelişmelere sebep olmuş bir fenomendir.

    felsefi sonuçları açısından maddenin kütle-dalga ikilisi biçiminde yorumlanmasının en önemli destek noktalarından biridir.

    öğrenciler açısından ise, quantum sınavlarının olmazsa olmaz sorusudur. o soru gelir gençler, bakın çözümlerine.

    edit: en kolay yazacağıma ne kolay yazmışım. aslında o da olur ama o kadar çok uyarı aldım ki düzelttim. redaksiyon işi olursa youreads üzerinden vermek farz oldu :)

mesaj gönder