1. "oruç tutana saygı duyulması gerekir" noktasında çoğu müslüman mantıklı düşünmüyor. yine de hepsi aynı değil.

    bir kısım ki bunlara nasıl bir sıfat gelir bilmiyorum, ramazan ayında oruç tutmayanlara baskı yapılması gerektiğine inanıyor. geceleri can sıkıntısından ramazan haricinde de dini yayın yapan kanalları izlerim, bana göre dini kanal falan değiller de neyse. bir tane sakallı herif, din'i kabul ettirme de zorlama yoktur, dine girdikten sonra zorlama tabii ki olacak; demişti. etrafındakiler de onayladı bunu. kural "dinde zorlama yoktur" ise öyledir, nasıl bir öz güvenle "ya öyle de, aslında şöyle" diyebiliyor anlamıyorum, allah'tan daha iyi biliyor herhalde (!)

    diğer bir kısım da "ya evet abi, zorlama olmaz da, onlar da ulu orta yerde yeyip içmesinler" diyor. bana göre bu da tamamen mantıksız. ben müslüman halimle, oruç tutmuyorken normalde nerede ne yiyorsam, yine aynısını yaparım. bir de inanmayan ve başka bir şeye inananlar var. adam inanmadığı bir şeye göre niye yaşasın? çoğunluk bu şekilde düşünüyor ama ben bir tane bile mantıklı bir açıklama duyamadım. hatta bir tanesi "çünkü böyle yapmazlarsa, dayak yerler" gibi bir şey demişti, sadece gülmüştüm.

    çok küçük bir kısım da, "istediklerini yapsınlar da, gelip özellikle oruç tutanların karşısında yapmasınlar"a benzer bir şey diyor. bana göre bunlar da bir üstteki kısımla aynı.

    bence kim ne yapıyorsa yapsın. isterse gelsin karşımda yemek banyosu yapsın. yarın bir grup çıksa belli bir vakitte ellerini kesme ibadeti yapsalar, ben saygısızlık olmasın diye ellerimi saklamam, hatta bana çok saçma geleceği için dalga bile geçerim. (taciz edermiş gibi değil tabii) müslüman olmayan birisinin gözünden de ben oruç tutarken o elini kesenler gibi oluyorum aslında. bana göre doğru bu ama o adam inanmıyor ve ona göre saçmalık.

mesaj gönder