1. vücut, devamlı olarak bir miktar şekeri(glikoz) kanda bulundurmaktadır. pankreas tarafından üretilen bir hormon olan insülin kan dolaşımındaki şekeri hücrelere taşımakla görevlidir. pankreasın ürettiği insülinin yetersiz veya etkisiz kaldığı durumlarda diyabet ortaya çıkmaktadır.
    şeker hastalığının genel olarak belirtileri
    – sık sık idrara çıkma
    – ağızda kuruluk
    – halsizlik, yorgunluk
    – kilo kaybı, acıkma hissi
    – mide bulantısı, kusma
    – nefeste koku
    – ciltte kuruluk ve kaşıntı
    – yaraların geç iyileşmesi

    sık sık idrara çıkma: şeker hastalarında en sık görülen belirtilerdendir. nedeni ise şekerin yükselmesiyle birlikte böbreklerin ememedikleri glikozu dışarı atmak istemesidir. bu durum genellikle kandaki glikoz miktarı 180mg’a ulaştığında görülmektedir.

    ağızda kuruluk: şeker hastalığının ilk belirtileri arasında yer alan diğer belirtide ağız da kuruluktur. böbreğin şekeri atmak istemesi beraberinde su kaybına da neden olmaktadır. bu da vücudun su ihtiyacını artırıp ağızda kuruluğa sebep olur.

    gizli şeker, açlık kan şekerinin 90-126mg arasında olması durumudur. bu durumda bulunan kişiler metabolizma diyeti yaparak şekerden kurtulabilirler.
    ilk ölçümde kan şekeri 100mg’ın altında çıksa da ikinci şeker yükleme testi sırasında 2.saat kan şekerinin 140-200mg arasında çıkmasıyla teşhis edilebilmektedir.
    belirtileri şudur,
    – tatlı krizlerine girilmesi
    – gebelikte kan şekerinin bozulması
    – gündüzleri uyuklama
    – hızlı kilo kaybı veya alımı
    – gece su içmek için uykudan uyanma
    – gece başın terlemesi
    – görmede bulanıklık
    – sabah uyanamama veya zor uyanma
    – halsizlik, yorgunluk
    – çabuk sinirlenme
    – kolay depresyona girme
    – kalpte çarpıntı

mesaj gönder