1. popülerlik pozitif geri besleme ile çalışır. yani popüler olanın popüler olmasının sebebi popüler olması. bunun sosyal bir varlık olarak insanın evrimiyle alakalı olma ihtimali yüksek.

    kapitalizm öncesinde popüler olanın aşağı görülmesi gibi bir durum olduğunu sanmıyorum. bilakis popüler olanı takip ve icra etmek toplumsal hayatın önemli bir bileşeni olmalı. ancak kapitalizm ile bu iş değişti.

    kapitalizmi mümkün kılan koşullar, yani yüzyıllar boyunca yavaş yavaş birikmiş olan (teknoloji dahil) her çeşit sermayenin artı değer ortaya çıkaracak ve kendini hızla katlayacak şekilde seferber edilmesinin imkanlarının ortaya çıkması, aynı zamanda insanların algısını etkilemeye yönelik imkanların da hızla geliştirilmesini beraberinde getirdi. hani bunu uzatmaya gerek yok ve neticede özellikle günümüzde olan şu: bazı odaklar, çıkarları gereği, çıkarlarına konu olan şeyin über düber bir şey olduğu hususunda akıl almaz algı operasyonları yapar hale geldiler çünkü popülerliğe giden yolda ilk fitili doğru ateşlemek pozitif geri besleme sebebiyle piyango bileti kazanmaya benzeyen bir şey. gerisini çoğunlukla kendi hallediyor.

    toplumun bu çabaya tezat olacak şekilde bir anti tez yaratması aslında şaşırtıcı değil. yani popüler olanın özsel değeri sebebiyle mi yoksa bilinçli şekilde yönlendirilen toplumsal algı sonucunda mı popüler hale geldiğini sorgulayan, popüler olana şüpheyle yaklaşan toplumsal bir azınlık (şüpheciler çoğunlukta olsaydı zaten popüler diye bir kavram olmazdı). hatta toplumun nüvelerine yerleşmiş bazılarının bu şüphe sebebiyle refleks olarak popüler olan her şeyi reddetmesi.

    bu yaklaşımı anlayışla karşılamak gerek çünkü bu şüphenin haklı yanları var. tabi kurunun yanında yaşın yandığı da oluyor.

    yine de popülerlik konusunda beni büyüleyen husus, bazı şeylerin ortada belirgin bir çaba ve ilham olmamasına rağmen kendiliğinden popüler hale gelmesi. ne bileyim, çok saçma örnekler geliyor aklıma, mesela harlem shake. böyle zamanlarda sanki toplum bağıra bağıra bize bir şeyleri aracısız şekilde anlatmaya çalışıyor gibi geliyor.

mesaj gönder