1. kullanmanın bir adabı var. rakı şununla şöyle içilir şarap böyle içilir gibi değil. aileler çocuklara -gençlere- nasıl içeceklerini gösteremedikleri zaman hatta içmesin diye baskı yaptıkları zaman neresiyle içeceğini bilemeyen sarhoşlar dolanıyor orta da. çok yakın zamanda çok yakınımda gördüğüm bir olay:

    kuzenimin düğünü vardı bizim burada düğünden bir gece önce komşu düğünü denen bir olay var asıl düğünden bir gece önce yakın akrabalarla komşularla içki sofrasında eğlenilir. artık pek yapılmıyor ama bizimkilerin yapası tuttu. rakının su gibi aktığı meze tabaklarının boşalmadan tazelendiği bir gece yaşandı. sorun olan kısım şu bizim taraf daha dindar alkol kullanan çok az kullanana iyi gözle bakılmaz. sabahtan 20li yaşlardaki kuzenlere "sakın içmeyin, kavga olur, araba kullanacak biri lazım sakın içmeyin" baskıları yapılmaya başladı. tabi bu erkeklere kızların içmesi pek düşünülen bir durum değil. eniştemin ailesi ise alkol kullanmanın doğal olduğu bir aile. akşam sofralar kuruldu eniştemin yeğenleri sofrada babalarının yanında birer ikişer kadeh içti bizimkilerse çatı katına bir sofra kurdu mezelerden rakılardan çalındı ekstra biralar alındı. ben çıktığımda bir 70lik bitmiş 35lik açılmış, 5 6 şişe bira bitmişti. gece bittiğinde eniştemin yeğenleri ortalığı toparladı evlerine dağıldı, bizimkilerden biri babasına ben de içtim diyemediği için yarım uzaktaki ilçeye misafir bıraktı, birini tanımadığı birine sarılmış sevgilisini anlatırken zorla eve getirdik sabaha kadar kustu, kusarken uyuyakalacak kadar sarhoştu. biri hastaneye götürülecek kadar kötü haldeydi hastaneden bir kere firar etti ikinci gidişinde elinde darbuka acil serviste hem çalıp hem söylüyordu sabaha kadar serum verildi.

    çocuklara baskı yapmayın, bırakın denesinler kullanıyorlarsa bile sizin kontrolünüzde olsun. kaçak göçek kendini rezil edene kadar içeceğine sizin yanınızda kendi sınırlarını bilecek kadar içsin. zaten aile içinde tüketilmiyorsa çekici gelmez son derece az kullanacaktır.

mesaj gönder