• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
food, inc. - robert kenner
robert kenner tarafından yazılıp yönetilen belgesel gıda endüstrisinin bilinmeyen, gizlenen yanlarını ele alıyor. günümüzde hemen hemen herkesin tükettiği hazır gıdaların ne koşullarda hazırlandığı, hazırlama sürecinde hayvanlara nasıl zulüm edildiği, bitkilerin genetiklerinin nasıl değiştirildiği belgeselde gözler önüne seriliyor. belgesel, 82. akademi ödülleri'nde en iyi belgesel adayı olmuş fakat ödülü kazanamamıştır.
  1. az önce izlenmesi gereken belgeseller başlığında görünce bu belgesel hakkında bir kaç şey yazmak istedim; dahası yazmadığımı anımsadım.

    bütünnnn bir et piyasanın 3-4 büyükbaş tarafından esir alındığını görüyorsunuz bu belgeselde. aslında et piyasası da değil. bağımlılık yapan yiyecekler demek daha doğru olur sanırım. çünkü mısırın da ne denli bir düşman olduğunu bu belgesel sayesinde görüyorsunuz. genetiği ile oynanmış tabiri burada da baskın bir şekilde izliyorsunuz.

    tavukların nasıl bir gelişim ve büyüme evresi geçirdiğini, çiftlik sahiplerinin nasıl tehdit edildiğini ve hatta röportaj vermekten bile kaçındıklarını görüyorsunuz. pislik içinde yaşayan büyükbaşları ve o pislikler yüzünden ölen bir çocuğu.. o pislikler içinden çıkıp et olmuş, burgere köfte olmuş bir yiyeceğin nasıl ölüme sebep olduğunu görüyorsunuz. ve bir annenin mücadelesini. adına bile yasa çıkan bu çocuğun adını unuttum affedin. ama, çocuklarınıza yoksa yeğenlerinize o da yoksa etrafınızdaki çocuklara ve hatta kendinize bu pislikleri yedirmeyin. sadece hazır yemek değil, işlenmiş olani janjanlı paketlerde satılan hiç bir gıdayı yedirmeyin.

    artık tv reklamlarında da sık sık karşılaşır olduk. kocaman boy menüler sudan ucuz yapılıyor. ama bir meyve, bir sebze o fiyata yok. sağlıklı süt deseniz, organik kastım, o fiyata yok.. işte aynısı abd sınırları içinde geçerli. işinin ehli tüccarlar da tüm dünyada kontrolü ele geçirerek böylesine dakkalık olan hazır yiyecekleri cebimize 3-5 kuruşa sokarken, asıl faydalı olanları da canları pahasına bize pahalı satıyor.

    benim anladığım da bu cellatlardan kurtulmanın tek yolu bilinçlenmek ve uzak durmak. ne kadar çok ev üreticisi olursanız o kadar bunların ekmeğinden yağı çalmış olursunuz. bu ve benzer belgesellerin hayatımıza daha çok sızmasını istiyorum. emek yoğun yemek yapmak, dışarı çıkınca bilinen yerlerden yemek hatta mümkünse daha az yemek, yaşam tarzı olmalı artık bizler için.. özellikle hamile olanlar ya da çocuk düşünenler varsa ve bu tür bir bağımlılığı varsa, aylar öncesinden uzak dursun lütfen. sigaradan farkı yok gözümde.

mesaj gönder