1. ülkemizde 6 yıllık bir eğitim süresine sahip olan, mezun olunduğunda "hekim" ünvanı alınan fakültedir.

    tıpkı hukuk fakültesinde okumak gibi tıp fakültesi de halihazırda içinde var olan doktoru ortaya çıkaran bölümdür. "puanım çok yüksek geldi, ben de tıp yazayım" yaklaşımı ile okunan tıp fakülteleri genelde meşekkatli yıllara sahne olur.

    tıp fakültesi okumak herhangi bir üniversitede herhangi bir bölümde okumaktan farklıdır. sadece "farklıdır" demek bile pek bir yavan kalmaktadır. "tüm kimyanız değişecektir" desek yeridir. konusu insan sağlığı olan bu bölümde eğitim bir ömür sürer. bu yüzden temel eğitim olan tıp fakültesinden sonra uzmanlık yapılır ve sonrasında da okuma devam etmektedir.

    ülkemizde "yok, ben böyle pratisyen pratisyen takılıyım" anlayışı hasıl olmuştur ki bizim gibi hastalık hastası millete fazladır bile. diğer taraftan tıp fakültesini sadece doktor yetiştiren bir bölüm gibi görmek de eksik sayılabilir. bu fakültelerde (özellikle araştırma hastahanelerinde) yapılan incelemeler sayesinde tıp konusunda gelişmeler sağlanmaktadır. gelin görün ki bizdeki fakülte mantığı burada da işlemektedir ve tıp fakültesi okumak bile geçim sıkıntısının önüne geçememektedir.

    tıp fakültesi mezunu olmak tıpkı hukuk fakültesi mezunlarında olduğu gibi darphaneden hisse sahibi olmak anlamına gelmez. özellikle ülkemizde o gördüğünüz özel muayehanelere ulaşana kadar tıp fakültesi mezunlarının bir ömürlerini vermeleri gerekmektedir. fakültede geçen zaman sürecinde bünyeden ayrılanlarla bünyeye katılanlar beklenenlerden çok farklıdır. tıp fakültesi okumak tüm hayatını buna göre tasarlamak anlamına gelebilir.

    (bkz: hukuk fakültesi)

mesaj gönder