1. *bodrum yarımadasının tarihi*

    bodrum adı, st. peter kalesi, peter – petros yeri anlamına gelen latince petrum sözcüğünden gelmektedir. bodrum, karia dönemindeki halikarnassos antik kentinin
    bulunduğu yerde kuruludur. latin yazımında halicarnassos, helen yazımında ise alikarnassos olarak karşımıza çıkan ad luvi ya da karia dillerinden gelmektedir. halikarnassos’ta m.ö. 484 yılında doğan ve “tarihin babası” olarak bilinen heredot’a göre bodrum dor’lar tarafından kurulmuştur. daha sonra karya ve leleg’ler bu bölgeye yerleşmişlerdir. m.ö.650 yılında megeralılar gelerek şehri genişletmişler adını da halikarnassos olarak değiştirmişlerdir. bodrum m.ö. 386 yılında persler’in egemenliğine girmiştir.

    halikarnassos en parlak devrini m.ö. 353 yılında karya bölgesinin başkenti olunca yaşamıştır. dünyanın yedi harikasından biri olan mausoleum bu dönemde kral mausolos’un anısına kızkardeşi ve aynı zamanda karısı olan artemisia tarafından yaptırılmıştır.

    bodrum m.ö. 192 yılında romalıların eline geçmiş ancak bu dönemde önemli bir gelişme göstermemiştir. m.s. 395 yılında bizaslıların, m.s. xi yüzyılda türklerin eline geçen kent i. haçlı savaşlarında bizanslıların, xiv. yüzyılda tekrar türklerin, 1415 yılında rodos şövalyelerinin eline geçmiştir. 1522 yılında kanuni sultan süleyman döneminde osmanlı imparatorluğuna katılmıştır.

    bodrum birinci dünya savaşında italyanlar tarafından işgal edilmiştir (1919).
    italyanlar kaleyi karargah olarak kullanmışlar ve halkla daha iyi geçinmeye
    çalışmışlardır. mustafa kemal atatürk’ün anadolu’da başlattığı istiklal savaşı
    türkler lehine gelişme gösterince italyanlar, işgali kaldırarak bodrum’dan ve muğla çevresinden ayrılmışlardır. cumhuriyetin ilanından sonra kentin adı bodrum olarak değiştirilmiştir.


    -ayrıca evimdir. sonbaharı yazından daha güzeldir.

mesaj gönder