• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.79)
kürk mantolu madonna - sabahattin ali
"her gün, daima öğleden sonra oraya gidiyor, koridorlardaki resimlere bakıyormuş gibi ağır ağır, fakat büyük bir sabırsızlıkla asıl hedefine varmak isteyen adımlarımı zorla zapt ederek geziniyor, rastgele gözüme çarpmış gibi önünde durduğum "kürk mantolu madonna"yı seyre dalıyor, ta kapılar kapanıncaya kadar orada bekliyordum."kimi tutkular rehberimiz olur yaşam boyunca. kollarıyla bizi sarar. sorgulamadan peşlerinden gideriz ve hiç pişman olmayacağımızı biliriz. yapıtlarında insanların görünmeyen yüzlerini ortaya çıkaran sabahattin ali, bu kitabında güçlü bir tutkunun resmini çiziyor. düzenin sildiği kişiliklere, yaşamın uçuculuğuna ve aşkın olanaksızlığına (?) dair, yanıtlanması zor sorular soruyor.
  1. günümüz koşullarında okunursa oldukça klişe tesadüflere dayalı olay örgüsünün yanında kurgusal mantıktan uzak bir sonla bitirilmiş, betimlemeler ve psikolojik tahliller açısından insanı tatmin eden akıcı bir anlatıma sahip bir kitap olmuş.

    kitap ilk bölümde olayları kişileri dışarıdan tahlil etmek ve önyargılarla tanımakla geçerken ikinci bölümde oldukça silik bir karakter olan mütercim raif beyin iç dünyasına giderek feminist söylemleri olan fakat özünde yaptıklarıyla kendi kendini yanlışlayan bir kadın karakteri olan maria puder'le namı diğer kürk mantolu madonna'yla tanışmasının ardından gelişen olayları anlatıyor.

    sonuç olarak tesadüfler silsilesi bakımından konun yavan kalmasının yanında hikayenin akıcı olması, sabahattin ali'nin insan ilişkilerine dair çarpıcı tespitler bulunması açısından boş zamanda okunabilecek güzel bir kitap.

mesaj gönder