• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.75)
kuşlar yasına gider - hasan ali toptaş
pırıl pırıl ışıyan türkçesiyle hasan ali toptaş,
kuşlar yasına gider'de romancılığına yeni bir boyut katıyor: anlatmıyor, söylemiyor; nefeslendiriyor.

kadirşinas otlarının mırıltısını, of dememenin ilmini, eldeyken kıymetini bilmenin erdemini, ömürden giden günlerin sabrını okudukça zihnimiz, gönlümüz havalanıyor.

"babalar, alınlarımıza yazılmış yalnızlıklardır" sözü yankılanıyor kulaklarımızda.

kuşlar yasına gider; atların koşması kadar doğal, kaleme iç çektirecek kadar merhametli bir roman.
  1. yazarla ilk temasım olan kitap. henüz 50 sayfa okuyabildim halen okumaktayım. normalde 1 günde bitireceğim 250 sayfayı okuyamıyorum, garip. tabi bu sıkılmış ruh halimin bana köstek oluşundan kaynaklanıyor herhalde.

    bir de uzun zaman sonra başladım okumaya biraz değişik geldi yazarın tarzı. oldukça yalın, biraz yerel ondan mı acaba, çok mu alıştırdım kendimi fantastik, süslü püslü hikayelere bilemiyorum.

    şimdilik burada yerimi ayırtmak istedim bitirince ne düşünüyor olacağım merak ediyorum.

    edit: evet. şu an itibariyle kitabı bitirmiş bulunmaktayım.(10.03.2017. 02:00) sıcağı sıcağına yorumumu tamamlamak istiyorum. hemen belirteyim ki, kitabı okuyamamak tamamen benim suçummuş. kaldığım 50. sayfadan başlayıp bir çırpıda bitirdim işte. hazır olmakla ilgiliymiş demek ki.

    ikinci olarak, kitabın başlangıcında biraz tatsız bulduğum yerel ifadeler, kitabın sonlarına doğru arttı da arttı, bu duruma alıştım, hatta hoşuma gitmeye de başladı. bilakis, çeviri halinde nasıl çevriliyor bunlar acaba diye düşündüm.

    son olarak, kitaptaki yazarın eşi ve çocuğu dışındaki tüm karakterleri ve hikayeyi de sevdiğimi söylemeliyim. fakat bu denli bol bir tasviri hiçbir kitapta görmedim galiba. bir iki spoiler içeren yorumum da var.

    !---- spoiler ----!

    kitapta yer alan 'akademisyen' kısmı gerçek mi bilemedim. araştıracağım. bu konuda bilgisi olan yazarsa çok sevinirim. ama değilse bile yazarın bu şekilde ayar vermesi çok hoş olmuş. yüzümde muzip bir gülümseme oluştu.

    !---- spoiler ----!!---- spoiler ----!

    yazarın kurgusunu eleştirmek saçma belki ama, hikayenin sonunda, yazarın babasının yanından ayrılıp evine gitmesine anlam veremedim. belki babasının ölümüne şahit olamaması gerekiyordu etkileyici bir son için, ama bana gerçekçi gelmedi, aksine çok zorlama gibiydi, çok kızdım karaktere olması gereken buydu belki ama bilemiyorum. yazarla tanışma fırsatı bulursam sormayı çok isterdim. hmm, belki mail atabilirim.

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder