1. sinema salonlarinin birkac sirketin tekelinde olmasi ile alakali bir durum vardir. birilerinin istedigi filmleri izledigimiz icin kaliteli yapimlar goz ardi ediliyor. yetenekli yonetmenler de nasil olsa filmlerim izlenmeyecek dusuncesiyle bagimsiz sinemaya, sanat filmlerine, festivallere yoneliyor. cektigi filmleri sadece jurilerin izlemis oldugu yetenekli yonetmenler var.

    verdikleri emegin karsiligini alamayanlar da kusuyor sinemaya ve kosarak dizilere, reklam filmlerine yoneliyor. durmadan ayni yuzleri gordugumuz filmler var. hatta birbirinin ayni konular ve senaryonlar uzerinde gidip geliniyor cogu zaman. (bkz: finalinde düğün olan kalitesiz türk filmleri)

    seri filmler ve sive komedileri on plana cikiyor. anadolunun belli bolgelerinde film cekme modasina uyuluyor son donemde ve hedef kitle de hep bunlar onune getirildigi icin yeniliklere burun kiviriyor. bir donemin ege siveli komedilerini, sivas, malatya, adana, samsun, yozgat, corum temali komediler izledi. araya birkac karadeniz komedisi eklendi ve dogu siveli birkac film gozumuze sokuldu. kisaca hedef kitle komedi seviyor diye ayni temanin her kombinasyonunu denediler. korku kusaginda ise (bkz: büyü - orhan oğuz) ile baslayip (bkz: dabbe - hasan karacadağ) serileri ile devam eden isik, ses ve efekt temelli filmler seri halinde devam etti. bir de mahsun kirmizigul ve ozcan deniz gercegi var ulkede. bir kisir dongudur gidiyor. son donem vine fenomenleri bir araya gelip sacmaliyor farkli olarak. bu sayilanlarin disinda yilda birkac iyi yapim cekiliyor ama onlarda gisede kaybolup gidiyor.

    aslinda turk sinemasi cok gelisti ama bu kisir dongu uzerinde cok gelisti. guldugumuz, korktugumuz ve duygusallastigimiz konular degismedikce bu sacmaliklar devam edecek. birileri cikip dabbe serisini izlemeyi birakmadikca farkli korku filmi cekilmeyecek, birileri sive komedilerine gitmeyi birakmadikca bu duzen devam edecek, birileri cikip bu vine fenomenlerini essek sudan gelene kadar dovmedikce o asalaklar sacmalamaya devam edecek ve mahsun ile ozcan'in sinemaya kusmesini bekleyecegiz gelisim icin.

    edit: typo

mesaj gönder