1. 2002 yılından bu yana aralıklarla değiştirilmeye çalışılan, 6 kez reddedilen değişiklik teklifleri ile zeytincilik yasası, bu kez de sanayi ve teknoloji bakanlığı’nın “üretim reform paketi” içinde yer alan değişiklik teklifi ile değiştirilmek isteniyor.

    mevcut zeytincilik yasasının zeytinlikleri koruyan en önemli maddesi şu:
    “zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak tesis yapılamaz ve işletilemez”

    bu madde sayesinde altın madencileri, hes’çiler, taş ocakları, inşaat müteahhitleri, arsa spekülatörleri zeytinlik alanlarda istedikleri gibi at oynatamıyor...du. yapılmak istenilen değişiklik ise şöyle:

    - zeytinlikler alternatif alan bulunmaması, çoğunluğunu bakanlık temsilcilerinin oluşturduğu kurulun uygun bulması halinde sanayi yatırımına açılabilecek.
    - 1 dekar alanda en az 15 zeytin ağacı bulunmayan alanlar zeytinlik olarak kabul edilmeyecek.

    değişiklik kabul edilirse sadece bir kaç yıl içerisinde başta ege bölgesi olmak üzere zeytinin bulunduğu her yerde betonlaşmadan tutun da altın aramalarına kadar neler olabileceğini tahmin etmek güç değil. yasa değişikliği meclis komisyonuna gönderilmiş. ohal kapsamında zeytin ağaçları tehdit olarak algılanıyor demek ki!

    sosyal medya kullanıcısı iseniz lütfen destek verin:
    #zeytinimedokunma
    #zeytinağacınasadakat
    mesut

mesaj gönder