1. burada paradoks'tan bahsedilemez. geçmişe yolculuk imkansız olduğu için paradoks kelimesinin ruhuna aykırı bir paradoks olmuş.

    paradoksun kelime anlamı için wiki şunu söylüyor ;
    görünüşte doğru olan bir ifade veya ifadeler topluluğunun bir çelişki oluşturması veya sezgiye karşı bir sonuç oluşturmasıdır. çoğunlukla, çelişkili görünen sonuç veya sonuçların aslında çelişkili tarafları vardır.

    eğer dede paradoks'unu paradoks kabul edersek ki ben de size yeni paradokslar ile saçmalayabilirim.

    1-havada durdum şahitlerim var;
    şimdi eğer bir kişi havada durabiliyor ise ve eğer şahitlerinin de olduğunu söylüyor ise o şahitler nerede? şahidi yok ise havada nasıl durmuş? bu tam bir paradokstur.

    2-sen üç milyar yediyüz elli milyon parayı sen ne yaptın?
    bu da bir paradoks, bu parayı adam çekmişse bu parayı ne yapmıştır belli olmadığı için bu da tam bir paradokstur. bu para bu durumda hiç olmamıştır.

    paradoks için gerçek bir örnek verelim girit paradoksudur

    kendisi bir giritli olan epimenides ölümsüz bir ifadede bulunmuş,
    yalancı paradoksu veya giritli paradoksu olarak da anılmıştır.

    paradoks şuradan kaynaklanmaktadır:

    eğer "tüm giritliler yalancıdır" önermesini doğru kabul edersek, kendisi de giritli olan epimenides'in yalancı olması gerekir. eğer epimenides yalancıysa, tüm söyledikleri gibi, "tüm giritliler yalancıdır" önermesinin de yanlış olması gerekir. doğru söylediğine inanırsak yalan söylediğini anlıyoruz. önermenin hem doğru hem yanlış olduğu sonucu çıkar.
    eğer "tüm giritliler yalancıdır" önermesi yanlış kabul edersek, kendisi de giritli olan epimenides'in doğru söylüyor olması gerekir. şu halde, "tüm giritliler yalancıdır" önermesi doğru olmalıdır. yine çelişkili bir sonuç çıkar.
    bir önerme hem doğru hem yanlış olamaz.

mesaj gönder