1. hala burada bulunma ve buradan ayrılma arasında yaşadığım ikilemlerin sebeplerini her ne kadar bu başlık ile bağlantı içerse de bu başlık altında yazmayacağım.

    düşüncelerimi soru cevap şeklinde dile getirmeye çalışacağım.

    soru
    1- türkiye'de bir gerçeklik olan interaktif sözlüklerin sıralamasına ihtiyaç var mı?

    cevap
    1- interaktif sözlüklerden beklentinize göre şekillenecek iki cevap var ortada.

    - eğer siz interaktif sözlüklerden, (ister sözlüğü ayakta tutmak veya yaşatmak, ister ekonomik bir gelir elde etmek) sebebi ne olursa olsun (şimdi veya ileride) bir gelir elde etmeyi düşünüyorsanız, evet sıralamaya kesinlikle ihtiyaç vardır.

    - eğer yukarıda yazdığım sebeplerde dahil hiç bir şekilde gelir elde amacınız yoksa, sisteminize, kollektif çalışma gücünüze, içeriğinize ve toplumsal anlamda insanların iyi niyetli katılıma (yani beklentisiz katkı sağlayacağına) güveniyorsanız ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorum.

    bu ve bundan sonraki sorular ancak yukarıda sorulan birinci soru eğer "ihtiyaç var" şeklinde cevaplanırsa anlam kazanır,

    soru
    2- bu sıralamayı yapan kişi/kurum/siteler ne kadar güvenilir ve ne kadar tarafsızdır?

    cevap
    2- bilmiyorum ve aslına bakılırsa nasıl emin olabileceğime dair de hiç bir fikrim yok.

    soru
    3- sıradan bir okuyucu ve sözlük takipçisi olarak, bundan önce bu sıralamarı yapan bazı sitelerin arada sözlüklere girip yaptıkları sıralamaları duyurduklarını biliyorum.
    bu sıralamaları ve duyuruları yapan siteler bu ihtiyacı karşılamıyor muydu ki, yeni bir oluşuma ihtiyaç duyuldu?
    yoksa duyurulan yeni oluşum sadece bu anlamda kendine yer açmaya çalışan bir oluşum mudur?

    cevap
    3- sıradan bir okuyucu ve sözlük takipçisi olarak, bundan önceki sıralama yapan siteler neyse, benim gözümde bundan sonrakilerin de hiç bir farkı olmayacak..


    soru
    4- madem böyle bir işe kalkışıyorsunuz ve ortada daha öncekilerin bu sıralama işini yapamadığına veya eksik, adil yaptığına dair iddialarınız var. öncelikle bu iddialarınızın kaynağı olan gerçek rakamları duyurmanız gerekmez mi?

    cevap
    4- öncelikle bir iddia ile ortaya çıkıyorsanız bu iddiayı ispatlayan verileri insanlara sunmak zorundasınız. sadece bundan sonra böyle veya şöyle olacak demekle sizden daha önce bu işi yapanların yetersiz olduğunu gösteremezsiniz.

    sonuç olarak;

    arada şunu şöyle sıralayacağım, yok efendim bundan sonra şunlarda sıralamaya girecek denilerek ortaya çıkan insanlar sayesinde sözlükler hakkındaki asıl konuşulması gereken noktalar hep gözardı ediliyor.

    sözlüklerin asıl sorunu sıralama falan değildir.

    sıralamaların da gerçekten iyi niyetle katkı sağlayan, birilerine bir şeyler aktarma gayretinde olan hiç bir sözlük takipçisinin umurunda olduğunu sanmıyorum.

    hangi sözlük platformu olursa olsun, ister sıralamaya girsin, ister girmesin, bizim asıl derdimizin sözlükleri yarıştırıp "şu iyi gidiyor, yükseldi, bak bu kötü gidiyor düştü" gibi düşüncelerden çok, gayretle hepsini yaşatmaya çalışmak olmalıdır.

    işin doğası gereği ister sıralamalar olsun, isterse hiç olmasın, zaten kötü yönetim gösterilen, kollektiviteye değer verilmeyen platformlar kendiliğinde yok olmaya mahkumdur.

    "su akar yolunu bulur"

mesaj gönder