1. siyasal bakımdan lokalde çökmekte olan kapitalizmin kurtuluş çabasıyla savrulması olarak tanımlanabilirse de bu başlıkta insani boyutunu inceleyeceğim.

    okuduğum ve gözlemlediğim kadarıyla en önemli propaganda aracı bedendir. evet bildiğiniz beden. insan bedeni, hayvan bedeni, ormanlar gibi çoğaltılabilir, elle tutulur, gözle görülür, bozulabilir ve parçalanabilir her canlı.

    ilk ünlü faşizm mağduru prometheus'tur. tanrıların ateşini çalıp insanlara verdiği için kaukos dağı'nda bağlandığı kayada her gün bir kartal tarafından karaciğeri yenir, her gün karaciğeri yenilenir ve işkence tekrar başlar.

    nazi toplama kamplarında tutuklulara kendilerinin 'himmlische telefonnummer', 'tanrının telefon numarası' dedikleri dövmeler yapılır, tutuklular çıplak bırakılır, hayvanlar gibi damgalanır, gaz odalarında boğulur, yağlarından sabun, kemiklerinden düğme yapılırmış.

    12 eylül sürecinde yargılananların dava dosyalarından bazılarında tırnak, deri parçaları, dişler bulunur. tutanaklarla dosyalara giren bu beden parçalarından bazıları tutsakların işkencelerde koparılan parçalarını saklamaları sonucu günümüze kadar ulaşabilmiştir.

    bazen guernica'da, bazen ankara'da patlayan bombalarla parçalanan bedenler, napolyon veya sezar'ın izinden gidenlerin yok ettiklerinden daha mı değersizdir? faşizm kedi köpek tekmeleyenin kontrollü ve sistematik insan kestiği düzendir, propaganda aracı budur. siyah kartvizit bırakılan olay yerinin soruşturulmamasıdır. tüm faşistler siyasette aynı değillerdir, insan hakları ihlallerinde, gelişmiş, olgunlaşmış insana saygısızlıkta aynıdırlar.

    yine her faşist ırkçı değildir, ama her ırkçı faşisttir. faşizmin siyasal motivasyonu sermayenin silahlı müdahalesi olsa da toplumsal motivasyonu kitlelerin değerleri, ahlakı, yaşam tarzıdır. her dönemde dünya üzerinde varolan kitlelerin ekserisi muhafazakardır. faşizm muhafaza etme isteğinden beslenir. dolayısıyla gericidir. milliyetçilik, ırkçılık, dincilik, mezhepçilik, minimal etnisitecilik, zenofobi, homofobi ve hatta bürokrasi gibi sündürdükçe uzatılabilecek çeşitli yerleşik kurumlar ihtiyaca binaen ve aslında kaçınılmaz olarak bir sonraki çağda yıkılmak üzerine muhafaza etmek amacıyla kurulmuşlardır. kendi başlarına faşizmi yaratacak güç ve destekleri, hatta belki istekleri yoksa da uygun şartlar oluştuğunda canlı bomba ile işkencecinin, şeyh ile homofobiğin, ırkçı ile tacizcinin, klasik bürokrat ile katilin makroskobik durduğu yer aynıdır. faşizmin asker deposu, yeri geldiğinde oy deposu, eşitsizliği azamileştirmede biyolojik gönüllülerdir. suçlu affı gizli açık faşizme yönelen ülkelerde neden rutinleşmiştir? yönetenler neden her darbede, her hükümet değişikliğinde, her seçim öncesinde gelişmemiş ülkelerde suçlu affına sarılırlar? suçlular eski yönetimlerin kötü yönetiminden kaynaklanan sorunlarını çözememiş kader mahkumlarıdır çünkü. yeni faşistler eskilerden daha iyi yöneteceklerdir.

    evet, faşizm ağzınızı bile sizde bırakmaz. o yüzden konuşma zorunluluğudur. komüniteryendir, toplumsaldır. toplumun bu nedenle konuşması, insanların birbirlerini ikna etmesi gerekir. kutuplaşma, linç kültürü, nefret, kişiye göre işleyen hukuk düzeni, torpil ve itaat faşizmin açtığı ağızlara yerleştirilir. bir yalan binlerce kez tekrarlanır. sonuçta o toplumun en seçkin neferinin kendiniz olduğuna inandırılırsınız. türkler için mete han'ın kendisi gelse türk olduğuna inanmazsınız. ve her zaman birlik ve beraberliğe her zamankinden çok ihtiyacınız vardır. çoğunluk faşist olduğunu bilmeden de faşisttir.

    faşizm, fakir halkın kendisini fakir yapanlara kalkan edilmesi yönüyle ironiktir. fakir bıraktığı insanları maaş ve dolayısıyla hayatta kalma, toplumda yer edinme vaadiyle silahlandırır, asker yapar, öldüklerinde ise sağ kalanlara bedenin propagandasını yapar, sinekten yağ çıkarır, bedenin hiçbir noktasını ziyan etmez. birçok ülkede uygulanan zorunlu askerliği de uygulayabilir, mantığı anladınız.

    ve faşizm basic olarak her hayvana yüklenmiştir. insan hayvanı faşizmi güçlendirmek yahut yok etmek yetisine zihinsel evrimiyle ulaşmıştır. kolay olanı faşizmi güçlendirmek, muhafazakar olmak, senden olmayanı düşman ilan etmektir. tavsiyem; diğer yolu, kendini aşabilmeyi, avlamayıp yetiştirebilmeyi, toplamayıp ekmeyi tercih etmeniz, zor olanı seçmenizdir.

mesaj gönder