• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.73)
joker - todd phillips
joker, başarısız bir komedyen olan arthur fleck'in hayatına odaklanıyor. toplum tarafından dışlanan bir adam olan arthur, hayatta yapayalnızdır. sürekli bir bağ kurma arayışında olan arthur, yaşamını taktığı iki maske ile geçirir. gündüzleri, geçimini sağlamak için palyaço maskesini yüzüne takan arthur, geceleri ise asla üzerinden silip atamayacağı bir maske takar. babasız büyüyen arthur’u en yakın arkadaşı olan annesi happy adıyla çağırır. bu lakap, arthur’un içindeki acıyı gizlemesine yardımcı olur. ancak maruz kaldığı zorbalıklar, onun gitgide toluma aykırı bir adam haline gelmesine neden olur. yavaş yavaş psikolojik olarak tekinsiz sulara yelken açılan arthur, bir süre sonra kendisini gotham şehri’nde suç ve kaosun içinde bulur. arthur, zamanla kendi kimliğinden uzaklaşıp joker karakterine bürünür.

kaynak: beyazperde.com
  1. film güzel. bence güzel bir yorum için bir iki defa daha izlenmeyi hak ediyor. onun dışında, daha geçen gün buraya şarkı eklerken (bkz: left hand of moses - tucker zimmerman) gönderme yapılan incil referansını eklemiştim. izledikten sonra yine okuduğum kısmın başında çok ilginç bir benzeşme keşfettim;

    edom’dan, bosra’dan
    al giysiler içinde bu gelen kim?
    göz kamaştırıcı giysiler içinde,
    büyük güçle yürüyen kim?
    “o benim! adaleti duyuran,
    kurtarmaya gücü olan.”
    giysilerin neden kırmızı?
    üstün başın neden çukurda üzüm çiğneyen biri gibi kızıla bulanmış?
    “çukurda üzümü tek başıma çiğnedim,
    yanımda halklardan kimse yoktu.
    öfkeyle çiğnedim onları,
    gazapla ayaklarımın altına aldım.
    kanları giysilerime sıçradı, bütün elbisemi kirletti.
    çünkü öç alma günü yüreğimdeydi,
    halkımı kurtaracağım yıl gelmişti.
    baktım, yardım edecek kimse yoktu,
    destek verecek kimsenin olmayışına şaştım;
    gücüm kurtuluş sağladı,
    gazabım bana destek oldu.

    not: puanim on uzerinden yedi, bence övülen yerleri de yerilen yerleri de çok gereksiz abartılıyor. ama sanırım sınıflandırma olarak insanlar isveç sinemasını mı kullanıyor yoksa holivud filmleriyle mi kiyasliyor iyi bellemek lazim. youreads puanınin neredeyse 9 olmasi biraz üzücü, referans almamak lazim gibi geliyor artik bana buradaki popüler film puanlarını.

mesaj gönder