• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.25)
1917 - sam mendes
2019 yılı yapımı, ingiliz yönetmen, yapımcı ve senarist sam mendes'in yazdığı, oynadığı ve yönettiği epik savaş filmidir. filmin oyuncuları george mackay, mark strong, andrew scott, richard madden, claire duburcq, colin firth ve benedict cumberbatch'tır. (wiki alıntısıdır)
  1. 1917 filmi 2020 oskar ödüllerine 10 dalda aday oldu ve 3 dalda; görüntü yönetimi, ses miksajı, görsel efekt ödüllerini kazandı.

    !---- spoiler ----!

    film tipik bir savaş filmi bence. cepheye ulaştırılması gereken bir emri alan iki ingiliz askerinin maceraları desek yanlış olmaz. askerlerden bir tanesinin abisi de ön cephede savaşan bir subay. ulaştırılacak mesaj onun da hayatını etkileyecek. buraya kadar sorun yok. aslında sıradan bir savaş filmi.

    gelin görün ki, böyle çok da aşmış olmayan bir konuyu ancak bu şekilde çekerseniz izlenir hale gelir sanırım. filmin tamamı sanırım iki kareden oluşuyor. kamera sadece iki kez yer değiştiriyor. bunun dışında filmin ilk sahnesinden itibaren tek çekim görüyorsunuz. kamera, oyuncuların bir önüne geçiyor, bir arkasından dolanıyor. bunları gerçekleştirdikleri sahneler de öyle kapalı mekanlar değil. savaş arenasında, siperlerde, açık arazide ve hatta koşturmacanın içinde bile kamera oyunculardan kopmadan tek kare çekime devam ediyor. filmin görüntü yönetimi oskarını almasına şaşmamak lazım.

    açıkçası filmin sonunu veya bir sonraki sahneyi filan merak etmedim. acaba abisi hayatta mı, acaba mesajı zamanında ulaştırabilecek mi? hayır, hiç merak etmedim. tek merak ettiğim sonraki sahnede kamerayı nasıl konuşlandırmış olacaklarıydı. öyle bir akış sağlamışlar ki ilk yarım saatte midem bulandı. bu bulantı kamera çok hareket ettiği için değil; resmen siperlerin içinde gezdiğimi hissettiğim içindi. cephedeki yorgunluğu, açlığı, ümitsizliği ve hatta bir ara kokuyu bile hissettim. (koku benden de kaynaklanmış olabilir, ondan tam emin değilim)

    film, en iyi film oskarını hak etmiyor olabilir, katılıyorum; fakat bu çekim tekniği filmi izlenir kılıyor resmen. harika!

    !---- spoiler ----!

    filmin imdb puanı 8,5/10 görünüyor. benim için de 8/10 uygun olacaktır. sırf çekimler için seyretmenin şart olduğu bir film kanımca.

mesaj gönder