• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.60)
nuovo cinema paradiso - giuseppe tornatore
artık ünlü bir yönetmen olmuş salvatore, 30 yıl sonra bir arkadaşının öldüğü haberi üzerine doğduğu kasabaya geri döner. kasabaya geldiğinde eski anıları canlanan salvatore, cinema paradiso isimli sinemada projeksiyoncu olarak çalışan alfred ile ilişkilerini hatırlar. küçük bir çocuk olan salvatore, günlerini alfred’in yanında geçirmekte, filmlerle ilgili konuşmakta ve alfred’in sinema konusunda deneyim ve bilgilerinden yararlanmaktadır. babacan tavırlarıyla salvatore’nin hayatında önemli bir yere sahip olacak alfred sayesinde sinemaya olan aşkını ve tutkusu keşfedecektir.sıcaklığı ve anlattığı yazlık sinema kültürüyle de türk sinema kültürüne yakın bir noktada duran giuseppe tornatore’un başyapıtı cennet sineması, 1989 cannes film festivali’nde jüri özel ödülü’nü kazanmasının ardından yabancı dilde en iyi film oscarı'nı da ülkesine götürmüştü.
  1. bir çocuğun büyüme serüvenini hayaller, dostluk ve aşk ekseninde izleriz. bir yandan karakterlerin dönüşümünü görürken, arka planda bir italyan taşrasının değişimine de tanık oluruz.
    henüz televizyonun hayata dahil olmadığı ikinci dünya savaşı ertesinde sinemanın kasaba hayatına, keza toto'nun hayal gücüne tesiri temel noktalardan biridir. toto bilip görmediği/göremediği şeyleri sinemada bulup büyülenir ve bu büyü etkisini onda devam ettirir. fakat aynı etki kasaba için söz konusu olmaz; toplumsal değişim ve dönüşüm sinemayı geri plana atar. bütün bunlar sırf bu öyküye ve kahramanlarına özgü olmadığındandır belki, izlediğimizde bizi de bir o kadar etkiler. nitekim vizontele'de de benzer bir süreç işlenmiştir. bu bağlamda, vizontele'de bu filmden bazı esinlenmeler göze çarpabilir.
    filmin ek sahneler içeren uzun bir versiyonu vardır, bulabilenlere onu izlemelerini öneririm. ben internette bulamamıştım zira.

mesaj gönder