1. 1914-2002. norveçli seyyah, coğrafya, etnografya, botanik ve zooloji uzmanı. heyerdahl antik kültürlerin mevcut teknolojik imkanlarıyla ürettiği basit tekneler ile kıtalararası seyahat yapmış olabilecekleri tezini kanıtlamak üzere yaptığı iki seyahat ile tarihe ismini yazmış bir maceracı.
    bu seyahatlerin ilki 1947 yılında gerçekleşmiş. kon-tiki adını verdiği bir salla güney amerikadan denize açılıp batıya doğru 8000 kilometre yolculuk ederek pasifikte bulunan tuamatu adalarına ulaşmış.
    bu seyahati aktaran ve kon-tiki adında 2012 yapımı bir de film var. izlemiştim, güzel film. https://www.imdb.com/title/tt1613750/
    heyerdahl'ın ikinci büyük seyahati 1970 yılında. yine batıya doğru gidiyor. bu defa antik mısır tekneleri örnek alınarak papirüsten yapılmış bir tekneyle afrikanın batı sahilinden yola çıkarak batı hint adalarına ulaşmayı başarıyor. bunu da zamanın gazetelerinde okumuş olabilirim. bir şekilde hatırlıyorum.
    2011 yılında heyerdahl'ın bu seyahatlarine dair günlükler, haritalar, fotoğraflar ve seyahatlerinde topladığı artifaktlardan oluşan kişisel arşivi unesco tarafından "dünya belleği" listesine alınıyor. bu koleksiyon günümüzde norveç'te bulunan kon-tiki müzesi ve norveç ulusal kütüphanesinde koruma altında.

mesaj gönder