• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.12)
dinle küçük adam - wilhelm reich
wilhelm reich'ın, deyimleşmiş "küçük adam"a seslenişi, bilimsel değil, insanca bir belgedir. 1946 yazında, yayımlanma amacı olmadan, orgon enstitüsü'nün arşivi için yazılmıştır. uzun yaşam ve acı deneyimlerinden damıtılan, kendi gerçek gereksinimlerinden bilincine varmaları ve artık zalimce kendi kendilerini mahvetmekten vazgeçmeleri için, insanlara yöneltilmiş sarsıcı bir çağrıdır.

dinle küçük adam, insana doğru yapılan yolculuğun kitabıdır. wilhelm reich, insan doğasının varoluşunu anlama/anlamlandırmaya kapı aralarken; yaşanılan ortamın biçimleyiciliği karşısında gözlenenlerin, deneyimlerin aktarımını önceler. gösterirken düşündürür, olagelenlerin insan ruhunda açtığı yaraların neden/niçinlerine de baktırır.
  1. bazı kitaplara geç kalmak üzer insanı. ben bu kitabı geç okuduğum için üzgünüm.
    kitabı okurken hiç bölümlendirmenin olmayışı, yazarın fasılasız anlatışı insanı sersemletiyor. ister istemez adam transa geçip yazmış diye düşünmeden edemiyorsunuz. bir de canı yanmış, can havliyle bütün hissiyatını kağıda dökmek istemiş, hayat hikayesinden bunu çıkardım. hapis yatması laboratuvarının dağıtılması ve engellenmek reich'i çok üzmüş diye düşündüm.
    aslında herşeyi yapabilecek küçük adama hiç bir şeyi değiştirme gereği duymadan yaşayıp giden küçük adama her şeyi ama her şeyi söylemek istemiş.
    küçük adam ya da kadınları uyandırmak, silkelemek istemiş.
    her fikrine harfiyen katılmasanız da cesaretine harfiyen katılacağınız bir kitap yazmış reich!
    zaten sizden istediği de öyle körü körüne bir onaylama değil ki!
    kendiniz olmanız; gücünüzün farkına varmanız...
    geç kalmadan okunması gereken bir kitap...
    kitap boyunca nerenin altını çizsem bunu ezberlesem mi diye düşünüp duruyorsunuz.
    mesela;
    " düşünmeyi öğretecek acılar çekecek, katlanmayı , sabretmeyi öğreneceksin. "
    " hele bir düşünmeye başla dört bin yıllık uygarlığa afallamadan edemeyeceksin "
    "hayatı güzel mutlu yaşamak her şeydir. korku dolu ruhlar seni yolundan alıkoysa bile, yüreğinin sesini dinle! hayat sana acı çektirse bile duygusuzlaşma! "
    " hayatın senin elinde onu başkasına bırakma ! hele seçtiğin liderlere hiç güvenme. kendini tanı ; bu sana daha önce de büyük adamlar tarafından söylenmişti.
    geç kalmadan okumalı, kendimizi küçük adam olmaktan çıkarmak için okumalı!

mesaj gönder