1. son haber okuduğumda sahte rakıdan ölenlerin sayısı 23e yükselmişti. güncel ve önemli bir konu olduğu için biraz bahsetmekte yarar var diye düşünüyorum.

    rakının alkol formu etil alkoldür ve vücutta metabolik süreçlerle kullanılabilir. yıkım ürünü olan asetik asit vücutta enerji üretmek amacıyla kullanılabilir.

    sahte rakının alkol içeriği ise metil alkolden oluşur. bunun yıkım ürünü formik asittir ve vücutta kullanılamaz bu sebeple dokularda - özellikle gözde ve ilerisinde beyin dokusunda- birikerek toksik etki yapar ve bu sebeple merkezi sinir sitemini etkiler.

    belirtileri: hafif zehirlenmede, tüketimden kısa süre sonra bulantı kusma karın ağrısı, baş dönmesi ve hareket bozukluğudur.
    daha ağır zehirlenmede ise görme bozuklukları görme kaybına dönüşür. bilinç kaybı yaşanır.solunum güçlüğüne neden olur ve bu ölümle sonuçlanır.

    akut tedavisinde -özellikle zaman kazanmak için- etil alkol kullanılabilir. "sahte rakı zehirlenmesini gerçek rakıyla tedavi ettiler" haberlerinin temeli budur.

    etil alkol ve metil alkol metabolizmada aynı enzime bağlanır. bu sebepten yarışırlar. metil alkol almış kişiye etil alkol vermek, dokuda formik asit birikmesi süresini uzatacak dolayısıyla klinik tedavi için zaman kazandıracaktır.

    peki içmeden önce sahte rakı, rakıdan ayırt edilebilir mi?
    tapdk etiketi-bandrol gibi konuların dışında bir de rakının içerisinde gözle görülecek şekilde bulanıklık ve tortu olmamalıdır.

mesaj gönder