• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.99)
12 angry men - sidney lumet
genç bir adam babasını öldürme suçuyla yargılanmaktadır.12 tane jüri tartışmak için bir odada toplanırlar.bu jürilerden 11 tanesi çocuğun suçlu olduğunu söyler ama 8. jüri(henry fonda) suçsuz olduğunu söyler.diğer jüriler ona kararını değiştirmesinde ısrar etmektedir ama tartışmadan kararını değiştirmeyecektir çünkü boş yere masum bir çocuğu ölüme göndermek istememektedir.sadece bir odada geçen ve sadece konuşma üzerine yapılmış ve klasikler arasına girmiş sidney lumet in başyapıtı, sinema tarihinin en önemli filmleri arasında gösterilmektedir.
  1. --- spoiler ---

    filmin ortalarına doğru bir oylama daha yapılır ve 6 guilty 6 da not guilty sonucu çıkar. oylamadan sonra kısa süreli bir sessizlik olur. bir anda hava değişir ve yağmur başlar. boğucu sıcak yerini serinletici yağmura vermiştir. ışıkların açılmasıyla da filmin başından beri en az 3-4 kez çalışmadığı gösterilen vantilatör çalışmaya başlar. yönetmen 6-6 eşitliğinde işlerin değiştiğini, adaletin ya da vicdanın (ismini siz koyun) çalışmaya başlamasını mizansende ki bu değişikliklerle çok güzel verir. tiyatro uyarlaması olması nedeniyle yönetmenlik açısından (oyuncu yönetimi hariç) pek bir şey talep etmeyen bu filmde böyle güzel bir yönetmen imzası görmek sinemayı ne kadar sevdiğimi bana bir kez daha hatırlattı.

    filmin tek eksisi baştaki çocuğun masum görüntüsü. bu kadar belirsizlik üzerinden yürüyen (guilty or not guilty?) bir filmde yönetmenin böyle ''yanlı'' bir seçim yapmış olması biraz hayal kırıklığı oldu.

    --- spoiler ---

mesaj gönder