1. e-kitapların bariz avantajları, e-kitap okuyucuların basılı kitaplara göre binlerce kat kompakt yapısı, entegre sözlüğü, kitaplara erişim kolaylığı ve ekran ışığıdır. ben, sıklıkla kindle kullanan biri olarak, dezavantajlarına değineceğim.

    eğer ders kitabı veya makale okumayı düşünüyorsanız yazının geride kalan kısmına dönüşteki yavaşlık canınızı çok sıkacaktır. okuduğunuz metinin 6 sayfa önceki bir denkleme referans vererek yeni bir bilgi sunduğunu varsayalım, bu durumda 6 sayfa öncesiyle okuduğunuz sayfa arasında birden fazla kez git gel yapmanız olasıdır. basılı bir kitapta bunu 6 sayfa önceye parmağınızı sıkıştırarak kolaylıkla yapabilirsiniz ancak e-kitap okuyucularda bu bir sürü tık demek. bu aletlerin tepki hızı yüzünden bu tıklar sinir bozucu bir süreye tekabül ediyor.

    bol grafik içeriği olan ya da sembolik ifadeler içeren bir metin okuyacaksanız format problemleri yaşayabilirsiniz. bunun dışında "rı" ların "n", "m" lerin "rn" şeklinde yazılması gibi hataları ücretli olarak aldığınız kitaplarda dahi görebiliyorsunuz.

    drm, yani dijital eserlerdeki erişim kısıtlama sistemi ise ayrı bir problem. ücretli olarak satın aldığınız bir e-kitabı başka birine okuması için veremiyorsunuz. ama bence drm asıl problemi farklı dosya formatları işin içine girdiğinde çıkarıyor. epub formatındaki e-kitapları amazon'un kindle cihazlarında okuyamıyorsunuz. dosya türünü değiştirmek mümkün fakat drm'i kaldırmanız gerekiyor. bu zor olmasa da bir yük ve tahmin edebileceğiniz gibi illegal bir işlem. amazon türkçe kitap satmadığından dolayı eğer türkçe kitapları orijinal alarak okumak gibi bir niyetiniz varsa drm ile uğraşmamak adına amazon'un e-kitap okuyucularını tercih etmemenizi öneririm.

    benim kitabı mutlaka tutmak, koklamak gibi isteklerim yok ama tercih ederim. kitap romantik bir metadır, elinizde değişir, şekillenir, ona duygusal olarak bağlanırsınız. e-kitapta ise böyle bir yön yok. bunun dışında kütüphane bir sosyalleşme aracıdır. birinin evine gittiğimde kitaplarına bakmak isterim, gelen birinin kitaplarımı karıştırması hoşuma gider, hediye edebilirim.

    bu karşılaştırmada vurgulanması gereken en önemli nokta bu ikisinden yalnızca birini seçmeniz gerekmediğidir. okuyan biriyseniz ve sık seyahat ediyorsanız ya da doğa etkinliklerine katılıyorsanız bir e-kitap okuyucu olmazsa olmazdır. bunun yanında yukarıda saydığım nedenlerden dolayı kitapları basılı şekilde de almak isteyebilirsiniz. ben kitaplarımı genelde basılı almayı tercih ediyorum ama yolculuklar için kindle'da okumadığım kitaplar bulunduruyorum. bu kitapların bazılarını korsan olarak edindim (bkz: e-kitap servisi meritokrasi) ama yazarları hala hayatta olan kitapları, kindle'dan okumuş olmama rağmen bir ara mutlaka satın almayı düşünüyorum.

mesaj gönder