1. weimar cumhuriyeti 'nin yıkılmasıyla birlikte 1933'tan 1945'e kadar bugünkü almanya topraklarında var olmuş faşist bir dikatörlük olan devlet, hitler almanyası ya da üçüncü imparatorluk (bkz: third reich) .

    ortaya çıkış nedenleri çeşitlidir. versailles anlaşması'nın ağır hükümleri, weimar cumhuriyeti'nin zayıf anayasası, ekonomik darboğaz, birinci dünya savaşının ezikliğinden kurtulmak gibi sebepler sıralanabilir.

    nazi almanyası teknik olarak anayasa ve yasalara uygun şekilde ortaya çıkmıştır aslında. devlet başkanı hindenburg, hitler'i yasaya uygun olarak atamıştır. hitler, 1933'te yasama yetkilerini yürütme organına aktaran (bkz: ermächtigungsgesetz) yasayı parlemanto çoğunluğuyla almıştır. hatta hitler seçimleri normal şekilde kazanmıştır. ancak hitler'in yahudilere, sosyal demokratlara, komunistlere karşı başlattığı sindirme harekatı sırasında herkesin eli kolu bağlı kalmış, daha sonra nazi'ler tüm gücü führer'lerinin ellerinde toplamıştır. çeklere saldırmalarıyla başlattıkları savaş, avrupa'da yahudi kıyımına dönüşmüş, rusya'ya, afrika'ya ve asya'ya dek ulaşmıştır. bu ikinci savaşta milyonlarca insan ölmüş, öldürülmüş, yakılmış, vurulmuştur.

mesaj gönder