• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
funny games - michael haneke
ann (naomi watts), george (tim roth) ve oğulları georgie (devon gearhart) kısa bir tatil için göl kenarındaki yazlık evlerine giderler. vardıklarında komşuları fred ve eva’de bir gariplik sezerler. ertesi sabah golf oynamak üzere sözleşmişlerdir. george ve georgie yelkenli teknelerini tamir ederken, ann de yemek yapmaya koyulur. bu sırada eva’ların misafiri olarak tanıştıkları genç ve kibar görünümlü peter (brady corbet) ann’den yumurta istemey gelir. birden, peter’ın içeriye nasıl girdiği konusunda şüphelenen ann yumurtaları vermekte tereddüt yaşar ve bu, aile için gerilim dolu saatlerin başlangıcı olur.
  1. bu film benim için burjuvazinin, ahlakın (etik olan, medeni olan, erdemli olan ahlakın), kibar ailelerin çöküşüdür. hani bunuel usta en büyüğünü yapmasa, burjuvazinin kıçına tekmeyi basan en iddialı film de diyebilirdim.
    şiddetin estetizesi her haneke filminde olduğu kadar, bu filmde taban yapıyor. gösterip, vermemek gibi. şiddetin varolduğunu bilip, kadrajını sıradan eşya ve epizotlara çevirmesi muhteşem ötesi etki yapıyor. triere versen kadını çıplak soyar, sonra gang bang yaptırırdı. gaspara versen kadına tecavüz ettirir, sonra göstere göstere en acımasız (ama bir nevi ters etki terapisi gibi) öldürtürdü. tarantino ortalığı kana boyardı. peki haneke ne yapıyor? göstermeden insanın taşaklarından nasıl tutulup rahatsız edileceğini bir aile panaroması üzerinden anlatıyor.

    ve pek tabii videonun geri sarma sekansı. isanın lazarusu diriltmesi olayına tekabül eder sinema sanatında.

    oysa aile başından "hayır" diyebilseydi herşey normal devam edebilirdi.

mesaj gönder