1. sigara, alkol veya uyuşturucu gibi insan sağlığına zarar veren maddelerin yasal veya yasak olmasını sadece bireysel tercihler ile açıklayamazsın.

    yasaklar her zaman sorunlara yol açmazlar. örneğin, "emniyet kemeri kullanımı bireylerin tercihlerine bırakılsın, benim bedenim benim kararım" demek hiçbir sorunu çözmez. aksine trafik kazalarında ölüm oranını arttırır.

    sigara veya alkole zam yapılması, bu ürünleri kaçak yollarla elde eden kişi sayısında artışa yol açar, doğrudur. aynı şey uyuşturucu yasağı için de geçerli. ancak serbest bırakıldığı zaman bu ürünlerden zarar görenlerin sayısında azalma yaşanacağına dair kimsenin elinde bir veri felan yoktur. uyuşturucu serbest bırakıldığı zaman madde bağımlılığında ve ölümlerde azalma olup olmayacağını söyleyemeyiz. (türkiye gibi ülkelerde artış olacağı daha olası bir durum)

    bu ürünlerin bireysel kullanımı sadece bireye maddi yük getirmez. devletin sağlık hizmetlerine ayırdığı pay insanların ödediği vergilerden geldiği için, madde bağımlısı olan (veya bu ürünlerden bir şekilde zarar gören) insanların tedavilerinin masrafını biz ödeyeceğiz. sosyal devlet olmak bunu gerektirir.

    bu yüzden uyuşturucu gibi konuları sadece bireysel tercihler mefhumuyla açıklamak pek doğru değil, bilginiz olsun.
    ulgan

mesaj gönder