• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.38)
sherlock
bbc one kanalından yeni bir mini seri dizisi: sherlock!geçtiğimiz sene sinemada büyük beğeni bulan sherlock holmes mini dizi olarak bbc one’da yeniden hayat buluyor. sherlock holmes’ü benedict cumberbatch ve sadık yardımcı olan dr. watson’ı ise martin freeman canlandırıcak. kadronun devamında bayan hudson’ı una stubbs, müfettiş lestrade’ı rupert graves ve molly hooper’ı louise brealey rolünde karşımıza çıkacak.
  1. the abominable bride nam-i diger special uzerine degerlendirmem sudur:

    !---- spoiler ----!

    bu bolum sherlock'un psyche'si, ruhu uzerine. moffat ve gatiss en basindan beri sezon 1 den beri bu bir dedektiflik dizisi degil, bir dedektif ve en yakini john'un iliskileri, evrilmesi, degisimleri uzerine dedi durdu.ınsanlari itham etmeden, acip okumak lazim, amaclari neydi, nasil ilerliyorlar, neye odaklaniyorlar diye. tum baktiklari caseler, kendileri hakkinda gelisimlerinin yansimalari. dizideki simdiye kadar gelmis tum karakterler, biraz onlarin aynalari. yani bu dizi her zaman onlarin degisimi uzerine oldu. ote yandan, yuzeydeki olaylar icin, eglence, zeka urunu cozumler icin izleyen bir kesim de var. bu da dizinin cift katmanla gitmesinin basarisi.

    simdi hal boyle olunca, special bolum neyi hedefledi? special, sherlock'un ekstrem bir halde, kisaca overdose altinda, o muhtesem beyninin iluzyonlari, derinlikleri ve ruhunda bir turlu barisamadiklari uzerineydi. hatta iki orgunun, victorian ve gunumuzdeki, ayri yerlerden cakismasi hangisinin acisindan gordugumuzu surekli sorgulatti. adamlar sigmund freud'a referans caktilar repliklerde, daha otesi mi var? tum bolum boyunca, sherlock demonlariyla bogustu, cinselligi, zaaflari, john'la yakinligi, ihtiyaclari ve kendi basina herseyi cozmeye calismasi. en son reichenbach dususu parodi olsun diye yapilmamisti. agir uyusturucu altinda, agir pismanliklarla dolu bir dahinin, aslinda john'u dahil ederek de moriarty'den kurtulabilecegi gercekligiyle yuzlesmesiydi. 2 yil kaybolmadan da john'a guvenerek yapabilecekken, secimlerinin sonuclari kendini bir olum gorevine gonderilirken bulan sherlock'un overdose yaparak kendini sonlandirmasinin trajedisi. neden telefonda ilk tanismalarinin blog postu vardi sizce? aslinda olay orgusunu degistirme istegi.

    moriarty neydi? korkulari, sirlari, toplumun icindeki algisi. en derine gomdugu adam. repliklere bakin, moriarty teninden, yatagindan, evinden bahsediyor. kimseyle paylasmadigi tum ozel hayatinin korkulari. gercekten sadece nasil oldugu ile ilgili mi zannediyoruz tum bu baglamalari?

    mary, sherlock icin bir kayibin simgesi. sherlock, mary ve john arasinda "uzaklastigimizi hissediyordum" sahnesini dusunun. bunlar hepsi sherlock'un bilinc alti. bos koltuk, kaybedilen bir hayat arkadasi ve yalnizlik.

    special sonuna kadar sherlock'un 10 kat bilinc altiydi. bunlar dikkate alindiginda gene elestirilebilir ama ilk once bunlari dusunmek gerekiyor. ve zamaninin cok otesinde olan bir adamin, bulundugu yuzyila ait hissedememesinin tarihsel yalnizligi. modern sherlock iste tum bu alt yapiyla yaratilmis bir seri. klasik bir adaptasyon degil, bunu daha da one cikartmak icin victorian sherlock'un tikanma noktalarini getirdiler special olarak. kat kat kazdiklari ricoletti'nin mezari, sadece bir mezar miydi sherlock'un mind palace'inda yoksa ulasilmaya calisan bir farkindalik mi?

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder