• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.67)
emile ya da eğitim üzerine - j.j. rousseau
jean-jacques rousseau bir özgürlük filozofudur. bu bağlamda sivil toplumun çelişkilerini sorgulamış ve bu sorgulamayı gerçekleştirirken de "insan-yurttaş, doğa-toplum, kır-kent ilişkilerini" öne çıkarmıştır. onun felsefesinde insan doğuştan iyidir ama toplum tarafından asıl doğasından uzaklaştırılmış ve doğal özgürlüğünü yitirmiş bir konumdadır. rousseau'nun ereği, toplumda dolayımsız birliğin yeniden kurulması amacıyla bireylere gerçek bir toplum sözleşmesi sunarak sivil özgürlüğün sağlanmasıdır."18. yüzyılın sonunda rousseau'nun düşüncelerinden etkilenmemiş insan kalmamıştır. bu denli büyük bir etki yaratabilmek için, en derin anlamıyla kuşağının temsilcisi ve sözcüsü olmak gerekmektedir. rousseau sıradan insanlardan biridir ve onlar arasından ilk konuşandır; halk için konuşurken kendisi için konuşmuştur." o, 18. yy'da "cumhuriyetçi" istemleri köktenci bir biçimde dile getiren ilk düşünürdür ve bu bağlamda reformist nitelikli diğer aydınlanma düşünürlerinden ayrılır. goethe'nin dediği gibi, "voltaire nasıl birdünyanın sonuysa, rousseau da bir dünyanın başlangıcıdır."pedagoji üzerine düşünceler ancak bir psikolojiye ya da daha doğrusu bir teolojiyle belirtik bir biçimde doğrulanan bir antropolojiye dayanırlarsa anlam kazanırlar. "insan doğasının romanı" olarak adlandırılan ve mutluluğun yollarının arandığı emile'in sırrı budur. j.-j. rousseau, "insanın ilksel iyiliği üzerine bir çalışma" olarak tanımladığı bu yapıtıyla, pedagoji, dinsel duyarlılık tarihi (savoie'lı rahibin inanç açıklaması) ve doğal çevre bilinci konusunda bir çığır açmıştır. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. fransız aydınlanmacı filozoflarına kendimi daha yakın hissetmişimdir alman filozoflarına göre. bu kitapta emile isimli aslında olmayan bir öğrenciyi ideal insan olarak yetiştirir rousseau. emile'nin merakını harekete geçirir ve yaparak yaşayarak öğrenmesini sağlar. başka birçok konuya değinir bu kitapta. filozofların çıkmazını belki de iki yüzlülüğünü en güzel anlatan metinlerden birini yazmıştır bu kitapta. vicdanı olanlar söylediklerinde büyük bir doğruluk payı olduğunu kabul edeceklerdir.

    !---- spoiler ----!

    filozoflar gerçeği keşfedecek durumda olsalardı, hangisi gerçekle ilgilenirdi? her biri iyice bilir ki kendi sistemi ötekilerden daha esaslı değildir, ama bu sistemi kendisine ait olduğu için savunur. doğru ile yanlışı anlayacak duruma gelip de kendi bulduğu yalanı başkasının bulduğu gerçeğe yeğlemeyen tek filozof yoktur. ünü uğruna insanları seve seve aldatmayacak filozof nerede? yüreğinin gizli köşelerinde kendisini görmekten başka bir amaç güden nerede? yeter ki halkın üstüne çıksın, yeter ki rakiplerini gölgede bıraksın, daha fazla ne ister ki? aslolan başkalarından farklı düşünmektir. inananların yanında dinsiz, dinsizlerin yanında inançlı görünmektir.

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder