• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.80)
Yazar franz kafka
dönüşüm - franz kafka
"gregor samsa bir sabah yatağında sıkıntılı rüyalarından uyandığında, kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu."dönüşüm çağdaş dünya edebiyatının en çok tartışılan başyapıtlarından biridir. kafka, ailesiyle birlikte yaşayan bir gencin sabah uyandığında kendini bir böceğe dönüşmüş olarak bulmasını öyküleştirmektedir. bu öykü aynı zamanda günlük yaşamın tekdüzeliğine karşı bir başkaldırıdır. 20. yüzyıl insanının mkıstırılmışlığını, toplumsal çalkantılar içindeki bunalımını olanca içtenliğiyle duyumsatan bir yazardır kafka.(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. aşağıda yazdıklarım benim hayal dünyam olma ihtimali yüksek. bir kesinlik yok yani. ona göre okuyun.

    kafka biraz da kendini anlatmış aslında.

    !---- spoiler ----!

    dönüştüğü böceğin zayıf kolları ve kabuk gibi bir sırtinin olmasi; kafka'nın celimsizligini ve dis dunyaya aldigi cepheyi simgeliyor.

    baba figürü ise kendi babasının aynısı gibi. kafka'nın babasi iri yari ve ofkeli biriymis. kafka ondan her zaman cekinirmis. ayrıca hikayenin başında yere düşünce sırtının esnek olmasından dolayı acimadigini söylüyor fakat ilerleyen zamanda babasının sırtına attığı elma saplaniyor ve ölene kadar aciyacagini söylüyor. bu da babasının onun üzerindeki etkisini gösteriyor.

    kafka küçükken babasının tüccar olması nedeniyle ona yardım eder, sattığı malları dağıtırmış. hikayede de buna benzer bir iş yapıyor.

    kardeşi ottilie ise evde en iyi geçindiği insan. hikayedeki grete rolüyle özdeşleşmiş.

    hikaye genel olarak toplumdan yabancılaşılması halinde başına gelecekleri anlatmış. hikayenin başında karakterler bu bocekten korkuyor. sonra girenler ise gülüyor ve alay ediyor( hizmetçi ve kiracılar). bu da bizim savimizi güçlendiriyor. ayrıca ilk uyandığında hava sisli ve yağmurlu fakat öldükten sonra güneşli bir hava tasvir ediliyor. sanki tüm sorunlar çözülmüş gibi oluyor. böcek öldü ve her şey normale döndü.

    son olarak da tramvayda ailenin yalnız olması gregor'la birlikte ailesinin de toplumdan soyutlandigini gösterir.

    tek anlayamadigim ise duvardaki resim. o resmi korumak için çok sevdiği kardeşine zarar vermeyi goze alabileceğini söylüyor.
    !---- spoiler ----!

mesaj gönder