1. 2015 istanbul adalet sarayı rehine krizi, 31 mart 2015 günü, istanbul'un şişli ilçesindeki istanbul adalet sarayı içerisinde yaşanan silahlı rehine krizi. berkin elvan davası soruşturmasını yürüten cumhuriyet savcısı mehmet selim kiraz devrimci halk kurtuluş partisi-cephesi (dhkp-c) örgüt üyeleri tarafından rehin alındı. olayın ardından bina boşaltıldı ve polis tarafından güvenlik önlemleri alındı. örgüt mensupları, savcıyı öldürme tehdidi ile polise bir talep listesi belirtti. yaklaşık dokuz saat süren olayda, savcı kiraz ve dhkp-c militanları yaşamlarını yitirdi.

    berkin elvan 2013 taksim gezi parkı protestoları sırasında 16 haziran 2013 sabahı polisin attığı gaz fişeğiyle vurularak ağır bir şekilde yaralandı. 11 mart 2014 tarihine kadar komada kaldıktan sonra hayatını kaybetti. türkiye başta olmak üzere, dünyanın birçok şehrinde protestolar başladı. başbakan recep tayyip erdoğan'ın bir miting sırasında berkin elvan'ın annesini yuhalatması ve berkin elvan'ı terörist ilan etmesiyle birlikte kutuplaşma başladı ve toplumun berkin elvan davası konusunda hassasiyeti arttı. olayın ardından iki buçuk yıl geçmesine rağmen berkin elvan davasında bir sonuç alınamadı. 7 mart günü, berkin'i anma töreni sırasında babası sami elvan "hala berkin'in katillerinin ortada olmadığını görüyoruz. hala berkin'in katilleri hayatlarını devam ettiriyor. ama bizim çocuğumuz ortada yok. herkesin bu davanın peşinde olmasını istiyorum" dedi.

    eylül 2014 tarihinde göreve atanan savcı kiraz, bu soruşturmaya atanan 5. savcıydı. kiraz döneminde adli tıp raporu dava dosyasının içerisine girdi. raporda berkin elvan'ın sert bir cismin kafasına isabet etmesi sonucu yaralandığını ve hastanede tedavi görürken hayatını kaybettiği yazıyordu. ulusal kriminal büro tarafından gönderilen başka bir raporda ise yapılan fotoğraf incelemeleri sonucu 3 şüpheli polisin olabileceği yazıyordu. savcı kimlik tespiti için olay yerinde görev yapan polislerin bilgilerini istedi. emniyet verilen 21 polisin açık kimlikleri ve fotoğraflarıyla 3 şüpheli tespit edilemedi. kimlikler tam olarak tespit edilemeyince savcı görüntüleri jandarma kriminal'e gönderdi. kiraz aynı zamanda 2014'ün ekim ayından bu yana taksim gezi parkı protestoları davalarına da bakıyordu.

    olayların gelişimi
    dhkp-c militanları şafak yayla ve bahtiyar doğruyol, istanbul adliye sarayı'na avukat cübbeleri ve sahte avukat kimlikleriyle gelerek aramaya tabi tutulmadan içeri girdi. savcının odasına giren iki militan panik butonuna basan savcıyı etkisiz hale getirerek odayı içeriden kilitlediler. kilitli odaya güvenlik görevlileri müdahale edemedi. savcıyı 12:30'da rehin alan saldırganlar bunu 12:36'da sosyal medya aracılıyla duyurdular. olay yerine müdahaleye gelen polis ekipleri saldırganlar ile müzakereye başladı. militanların berkin elvan cinayetinin sorumlusu polislerin getirilmesini istemesi üzerine görüşmelerde tıkanma yaşandı.

    saat 16:00 civarında başbakanlık tarafından milli güvenlik ve kamu düzeni gerekçe gösterilerek geçici yayın yasağı başlatıldı.

    saat 20:30 özel harekat timleri operasyona başladı. özel harekat timleri'nin düzenlediği operasyon sonrası sonrası iki dhkp-c militanı ölürken savcı ağır şekilde yaralandı. bir diğer iddiaya göre ise operasyon bittiğinde savcı hayatını kaybetmişti.

mesaj gönder