1. siyah ile beyazın savaşından ziyade içerisinde fazlasıyla grilikler barındıran, tutulabilen kayıtlara göre o zamanki dünya nüfusunun % 3,71 (72.758.900)'nin öldüğü yıkım süreci.

    bahsedilen birçok etken ve nedene katılmakla birlikte bu savaşın temel nedeni insanlığın kendi yarattığı canavar-frankeinstein- olan vahşi kapitalizm, yığın üretim-tüketim paradoksundan doğan 1929 büyük buhranıdır.

    savaşı, bir şuursuzun başlattığı/ başlatabileceği bir olgu olarak görmek frankeinsteinın makyajlanması, nedenselliğin kamufle çabasıdır. böylesine kitlesel, insanlık tarihini derinden etkileyen bir olayın binlerce irili ufaklı nedeni olduğu gerçeği temel nedeni gizlememelidir.

    uluslararası şirketlerin ortaya çıkması, oligopolleşmesi, tekelleşmesi; birinci dünya savaşında yapılamayan paylaşımlar, yarım kalan hesaplar, sömürü alanları, montaj hattıyla coşan silah sanayi, sermaye birikimlerinin 1929 sonrasında kendini tekrar üretemeyecek seviyeye gelmesi gibi kapitalist sistemden kaynaklanan ve insanın günlük yaşamına doğrudan tesir eden yönleriyle faili ya da azmettiricisi belli olan savaştır. sonucunda küresel ekonomiyi yönlendirmek için oluşturulan uluslararası kurumlar, yeni para standartı ve keynesyen refah devletleri ile sermaye birikimi belli bir süre düzene alınmıştır.

    sermaye etkisine ilginç bir örnek; arkasında büyük yahudi lobisi de olan ig farben (interessen-gemeinschaft farbenindustried),1925 yılında kurulmuş alman kimya sanayi holdingi.(komple teorisi değildir)

    1939 yılında 100 bine yakın çalışanı olan dünyanın en büyük 4. holdinginden biri olan ig farben 2.dünya savaşı boyunca nazi almanya'sının en büyük finansörlerinden biri olmuş, abd ve ingiltere'deki küresel şirketlerle savaş boyunca dahi ilişkisini devam ettirmiştir. öyle ki abd'li büyük şirketler ticari ilişkileri etkilenmesin diye, lobi faaliyetleri ve baskı gruplarıyla alman silah fabrikalarının vurulmasını uzunca bir süre erteletmiştir.

    savaş sonrasında "savaş suçlusu" olduğundan kapatılan ig farben şu an basf, bayer, agfo ve sanofi gibi küresel devlerin öncülüdür.

    bu holdingte çalışan nobel ödüllü alman yahudisi bir kimyacı olan fritz haber, yahudi soykırımında ve savaş esnasında kimyasal silah olarak kullanılan zyklon b'yi bulan kişidir.
    ozee

mesaj gönder