1. yazdığı içten şarkı sözlerini derin, anlamlı sesiyle birleştiren gelmiş geçmiş en iyi şarkıcılardandır. yeniler onun şarkılarını yorumlasada hiçbiri orijinali kadar güzel olamaz. ahmet kaya sesi başkadır.
  2. menekşeyi koklamak diyelim, derin bir nefes alalım.
  3. müzisyen, sosyal demokrat

    28 ekim 1957, malatya, türkiye - 16 kasım 2000, paris, fransa
  4. "yüreğim ve beynim, yaşadığım sürece dünyanın her yanında acılar çeken halkların yanında olacak. bunu yaparken sadece kendimden güç alacağım. bunun bedeli beni yaşadığım topraklardan, ülkemden, halkımdan, işimden, ailemden, sevenlerimden koparmak bile olsa, ben ceketimi daima yağmurlara asacağım.

    bir gün birileri nasılsa kürt asıllı olduğu için kürtçe bir tek şarkı söylemek isteyen bir adamın hiç bir ülkeyi bölmediğinin öyküsünü yazacak ve bu öyküyü okuyanlar şarkı söyleyen insanlardan ve şarkılardan korkulmaması gerektiğini anlayacaklardır" diyen, diyebilen çoğunun sözleri kendine ait olmasa da yaşattığı his kendisine ait olan insanların hafızalarında zor günlerinde ölümlerinde doğumlarında onca şarkısıyla yer etmiş benim için bir top list'e giremeyecek birkaç sanatçı ile beraber (bkz: kazım koyuncu) benim için liste üstü olan adamdır.
  5. en güzel şarkısı hangisidir diye sorsalar vereceğim cevap " henüz dinlemediğim " olacaktır nur içinde yat yorgun demokrat
  6. ya ben ahmet abim hakkında ne diyebilirim ki... kelimeler yetmez. onun yaptığı melodileri ne kürtçe ne de türkçe müzikte bulabildim. şarkılarının sözleri ise ondan da güzel ondan da anlamlı. 3-4 dakikada ahmet abi her şeyi anlatır size: umudun ne demek olduğunu(bkz: ağladikça) , seven erkeğin neler yapmayacağını(bkz: çiğdem çiçek) , insanların ekmek parası için nasıl acılar çekebileceğini(bkz: kaçakçi kurban) , ayrılığın zorluğunu(bkz: ayriliğin hediyesi) daha neler neler...
  7. lise zamanında faşizan-pardon milliyetçi diyecektim-kabuğum engel olmuştu onu dinlememe. üniversiteye gelince insan düşünüyor haliyle birgun hoşlandığım çocuk-sonrasında 2 yıl sevgili kişisi olmuştur kendileri- yağmurlu birgundu, istanbulun başka semtlerindeyiz kahve içelim mi dedi olur demiştim. balkona çıktık istanbulun başka semtlerinde radyoyu aç dedi sonrasında kanalı söyledi, bana ilk gönderdiği şarkıydı kum gibi.. ilk defa dinlemiştim ahmet kaya,o anın büyüsü bambaşkaydı tabi.. neyse işte zaman geçti, aşklar bitti unutuldu gitti her şey ama bazı şeyler unutulmuyor tabi, ahmet kaya unutulmuyor..
    r2-d2
  8. hep merak etmisimdir ahmet kaya'nin kötü bir sarkisi var mi diye. vallahi de yok billahi de yok. adamda kötü denilebilecek hicbir sarki yok. her sarkisini ayri ayri seviyorum. iyi ki gecmis bu dünyadan dedigim sanatcı.
  9. 1995-96 gibi olmasi lazim, ben anadolunun pek muhafazakar pek ulkucu ufak bi kasabasinda lisede okurken, sinifta boyle asi, anarsist takilan bir eleman vardi... surekli ayni sarkiciyi dinlerdi walkman'de, ki ben o vakit hic bilmiyorum kimdir ahmet kaya, nasil sarkilar soyler...

    bi gun sordum elemana, hoca sen ne dinliyon oyle sabah aksam diye... boyle agir agir basini kaldirip, sen bos ver, hic dinleme, yoksa terorist olursun dedi... allah allah, elbet bi merak saldi tabi, nasil terorist olunuyor lan sarkiyla?

    ozel radyolarin patlama yaptigi yillar, turk popu da sahlanmis geliyor, her turlu muzik daha ulasilir hale gelmis... kasedini buldum, dinledim, dedim ne guzel sarkilar lan bunlar... sonra universite yillari boyunca daha bi severek dinledim, hala da arada ihtiyac duyarim, acar dinlerim...

    ama ne terorist olasim geldi, ne de ahmet kaya'nin kisiligi ile ilgili onemli bi fikir degisimim oldu... bence guzel sarkilar yapan, guzel sarkilar soyleyen, zamaninda epey haksizliga ugramis, zaman zaman da kendisi olmadik seyler sacmalamis biri idi; neticede kabiliyetleri ve zaaflari ile bir doneme onemli bir iz birakmis, pek degerli bi memleketim insani idi... huzur icinde yatsin.

    2012-04-10