1. yere düşen ekmeği hemen alıp 3 kere öperdik, iyi çocuklardık bizler...

    ve şimdi ateist oldugumuz için, kötü çocuk oldugumuzu düşünmektedirler.!
  2. Tanrının varlığı yada yokluğu açıkçası beni ilgilendirmiyor. iyiliği ödül almak için değil yardımsever olduğum için yapıyorum. görünmeyen ama var olduğu iddia edilen bir güçten korkmak ve beni cezalandırmasın diye iyilik yapmak, çıkar için arkadaşını kullanmak gibi geliyor.

    kuran-ı kerimin türkçe mealini ( farklı kaynaklardan ) birçok defa okudum. ancak mantık içermeyen ve çelişkili birçok ayetlerle karşılaştım ve ondan sonra inancım azalmakla kalmadı tamamen bitti.

    bu duruma gelmek öyle ha deyince olmadı. defalarca reddettim ''bu kadar insan yanılıyor olamaz'' dedim. ancak şüphe kafamdan hiç gitmedi. bence eğer varsa bile şüphe ile inanmak tanrıyı reddetmekten farksızdır.

    bazılarımız için inanmaya devam etmek sadece şüphede oldukları için veya bir umut ''bu hayatta istediğim gibi yaşayamadım belki öbür tarafta istediğim gibi yaşarım'' demek. tabi inanmak veya inanmamak kimseyi kötü yapmaz, sizin ahlakınız, kişiliğiniz ve nasıl davrandığınız sizi belirler.

    ve son olarak evrimi en azından reddedenler için söylüyorum. bu video size birçok gerçeği gösterebilir. tabi evrimin bir gerçek olması tanrının olmadığı anlamına gelmez orası da ayrı bir durum.
  3. ateizm, var olanları, varoluşu metafizik yöntemlerle açıklamaya karşı çıkan bir düşünüş biçimi. bazıları ateizm de bir inanç sistemidir der mesela, bence bir inanç sistemi değil bu, ateistler körü körüne bağlanıp da iddiada bulunmaz sadece açıklama biçiminde inançlara ve ruhani şeylere yer vermemeyi tercih ediyorlar.

    mesela ateistler için tanrıtanımaz derler bence bu ifadede de sıkıntı var. inanç tanımaz kimseler bunlar. tanrıtanımaz demek için ateistin tanrıyı bilip sonra reddetmesi durumu var. halbuki durum bu değil, varlığın açıklanış şeklinde bir tanrısallık aramamak olarak görüyorlar.

    ateizm en belirgin özelliği tanrıyı kesin olarak reddetmesidir. bu düşünüş biçimi bu baskın ifade nedeniyle inanç gibi algılanıyor olabilir.

    ayrıca;(sonradan dolacak allahın izni ve inayetiyle)

    (bkz: teizm) müdahaleci tanrı
    (bkz: deizm) müdaheleci olmayan tanrı, edit: @zgrkk uyardı, bazı deist görüşlerde tanrı elçi vasıtasıyla olmasa da doğrudan insan insanla iletişim kurabilir görüşü de bulunmaktaymış.
    (bkz: panetizm) doğa= tanrı
    (bkz: panenteizm) tanrı doğa ve kendinden de aşkın varlık
    (bkz: agnostizm) biz bilemezük.
    abi
  4. yaşamak için biz insaların tanrılar`a değil, tanrılar`ın yaşaması için biz insanlar`a ihtiyacı vardır...
  5. "tek başına ateizm, bu bağlamda, aslında yalnızca farklı bir dinsel düşünce biçimidir ve dinsel düşünce sistematiğinden radikal bir kopuşa işaret etmez.
    ateizm, farklı bir inanışlar silsilesi içinde tanrının olumsuzlanmasından ibaret kaldığı sürece, bir reddiye olarak dinsel inanış sürecinin olumsuz manada bir parçası halindedir ve reddiyenin bu şekliyle bir manası yoktur.
    teolojiden kaçarak, teolojinin esiri olmak işte böyle gerçekleşir."

    türkiye'de laiklik ve sol - özgür şen.
  6. tanrıya, mutlak bir yaratıcıya inanmamayı temel alan inanç, tanrıtanımazlık. evrim, big bang falan filan... önemli değil. bunlar birer teori. bunlarla alakası yok ateizmin. bu mantıklı değil diyorsunuz ve ateist oluyorsunuz. yoksa gerisi yarın yalanlanıp daha iyi bir fikir teoride destek görebilir.
    ayrıca ülkemizde ateistlerin daha bilgili, kültürlü insanlar olduğu gibi bir algı vardır. kısmen doğrudur. kuranı hatmetmiş ateistler de tanıdım. evrim üzerine yüzlerce makale, kitap okumuş ateistlerde var. ancak hepsi böyle değil ne yazık ki. araştırıp ateist olandan daha çok özenti ateist var bu ülkede. sırf o başta saydığım ateistlerin yarattığı kültürlü bilgili insan karizmasından yararlanmak isteyen insanlarla dolu facebook'taki ateist grupları. ha bir de facebook'tan öğrendiği bilgilerle kurana incile tevrata saydıran da var. onları kâle bile almıyorum.
  7. yaratıcı bir güç olabilir,olmayabilir de. bunu şu anki algı ve gözlem yeteneğimiz ile bilmemiz mümkün görünmüyor. bu hız ile gelişmeye devam edersek bir kaç yüzyıl sonra yaratıcı yada tanrıya ulaşacağımızı düşünüyorum. olasılıklar o kadar fazlaki mantıklı bir teori kurmak imkansız. gelişmiş bir türün fen bilgisi ödevi bile olabilir koca kozmoz. ayrıca bu düşünce sistemi ile hangi izm grubuna girdiğimi de merak etmiyor değilim,bilenler aydınlatırsa sevinirim.
  8. teizmden ya da deizmden yapı olarak farksız olan düşünüş biçimidir. bir teist ne kadar yobazsa (bir düşünceye, bir inanca aşırı ölçüde bağlı olan kimse) bir ateist de o kadar yobazdır. tanrı vardır demek ile tanrı yoktur demek arasında bir fark olmadığı artık görülmesi gereken bir durumdur. tanrı bir olasılık olarak kenarda durmalıdır. bir değerlendirme yapılacaksa da tanrı bir olasılık olarak dahil edilmelidir. örneklendirmek gerekirse:
    "tanrı var olmayabilir ve hiçbir şeyin varlığı tanrıya dayanmıyor olabilir."
    "tanrı var olabilir, her şey tanrı tarafından yaratılmış olabilir."
    lakin insanlık büyük ölçüde "inanmayı" seçmiştir. bunun sebebi nedir bilinmez ama açık bir eğilim vardır inanmaya. yapılması gereken, tanrı-varsa-da-yoksa-da düzleminde ilerlenmelidir.
    tanrı'nın varlığı veya yokluğu insan hayatı için hiçbir şey ifade etmemektedir. tanrının varlığının veya yokluğunun "fikrinin" insan üzerindeki etkisi tabi ki önemlidir özellikle sosyal bilimler için ama konumuz şu an bu değil. insan ölecektir. ne zaman öleceği bir önem taşımaz (camus'nun dediği gibi) ve ölünce ne olacağı konusunda hiçbir zaman emin olamayacaktır. akıl yolunda bunun kavranması önemlidir. sonuç olarak tabi ki duygusal eğilimler de olacaktır, kaçınılmazdır.
    dipnot: her gece uyumadan önce hayatın ne kadar anlamsız olduğunu düşünüp, ölümden sonra bir hiç olacağımız, yok olacağımız (içimden geldiği üzere, bir inanç olarak) konusunda keyiflenmiyor değilim.