1. - - - - - - - kamu spotu başlıyor - - - - - - -

    "kanka ... hissesi yükselecekmiş, alalım, ... hissesi düşecekmiş, satalım." ya da "hacı yeni tiyolar var mı, hangi hisseleri alalım?" gibi cümleler kullanmaya niyetiniz varsa borsaya hiç bulaşmamanızı tavsiye ederim, zira çok çok büyük ihtimalle kazançlar küçük kayıplar büyük olacak.

    - - - - - - - kamu spotu bitti - - - - - - -



    borsa, işlem gören şirketlerin paylarının alınıp satıldığı bir piyasadır ve orada yatırım yapmak, bilgi, sabır ve çelik gibi sinir gerektirir.

    tanıdığınız şirketlerin hisselerine yatırım yapmalısınız. şirketleri tanımak içinse bilançolarını incelemelisiniz. sermayesi ne kadar, kısa/uzun dönem borçları nedir, kâr-zarar durumu nedir, hisselere yatırılan para kaç yılda geri döner(optimum süreler sektörlere göre değişiklik gösterir), ... gibi onlarca sorunun cevabı şirketlerin açıkladıkları bilançolardadır. doğru hisseyi seçmek için mali tabloları okumayı(temel analiz) öğrenmek zorundasınız.

    hisseyi seçtikten sonra doğru alım zamanını belirlemek gerekli. bunun için de kaç çeşit grafik var, göstergeler nelerdir, hangisi ne işe yarar gibi sorulara cevap verebilecek durumda olmalısınız. özetle grafik okumayı(teknik analiz) da öğrenmek zorundasınız.

    şahsi fikrim, teknik analize körü körüne bağlı kalmak da doğru değil. çünkü grafik, piyasadaki yatırımcıların hareketleri ile oluşur ve tek bir yatırımcı grafiği istediği gibi yönlendirebilir ve siz yükseliş trendine kapılıp giderken sürüyü yönlendiren elindeki hisseleri oldukça yüksek fiyatlarda size satıp aradan çekilebilir(işin sonunda sermayeyi kediye yüklemek de var). bu sebeple doğru zamanda çıkabilmek için teknik göstergelerle birlikte arada gerçek dünyaya da bir dönüp bakmakta fayda var(şirket yönetimleri düzenli olarak yatırımcıları bilgilendirir).

    işlem yapmadan önce kullanmanız gereken tüm verilere ulaşıyor ve bunları analiz ederek adım atıyorsanız borsa kumar değildir. aksi durumda ise silkelenecek kerizden fazlası değilsinizdir.
    arnis
  2. uzun vadeli bir yatırım aracı. ülkemizdeki adı bist (borsa istanbul).
  3. şirketler için büyük yatırım aracı. ancak türkiye gibi hızlı gündeme sahip ülkelerde fazla kırılgan olabiliyor. bazen öyle bir hale geliyor ki nereden çıktığı belli olmayan bir dedikodu, şirketin yayınladığı raporlardan daha etkili olabiliyor. küçük yatırımcının sayısal üstünlüğünden kaynaklanan bir durum sanırım.
    ayrıca yeni kurulan şirketleri içeren piyasalar da gittikçe yaygınlaşıyor. bu da uzun vadede iş dünyasında (özellikle türkiye gibi girişimlere ihtiyaç duyan ülkelerde) büyük yeniliklere yol açacak gibi.
    (bkz: gelişen işletmeler piyasası)
  4. adam gibi regüle edilen ve denetlenen bir piyasada hisse senedi almak o şirkete ortak olmak demekken ülkemizde borsa "oynanır". bu sebeple hisse piyasasının organize olduğu borsa ülkemizde uzun soluklu yatırımcılardan çok "al-sat" amaçlı bireysel yatırımcılar ile yurtdışı fonların tepiştiği bir alan olmuş durumda.

    borsaya kote şirket sayısı ise çok ama çok düşük. bu bile ülkemizde finansal piyasaların derinliğinin bir göstergesi.
    reax
  5. birde lokantası var bunun. fiyat-performans açısından orada da silkeliyor olabilirler.
  6. bir tür varlık alım satımı için çok sayıda alıcı ve satıcının toplandığı mecra. spekülatif yoldan istikrarlı olarak kazanç elde etmek neredeyse imkansızdır. duygusal yönden disiplinli olamayanların uzak durması kendi lehlerine olur.
  7. mutlu
  8. kesinlikle oyun veya kumar olarak ilgilenilmemesi gereken bir konu. zira bu şirketlerin teknik analizi temel analizi var öyle bodoslama şirkete ortak olunmaz.
  9. keriz silkeleme mekanı.
    gundi
  10. halka açık piyasada, menkul kıymetlerin alım satımı yapılan yerdir. fiyatlandırmalar arz/talep dengesine göre oluşur. misal, talep^:istek^ artarsa, malın da fiyatı artacaktır. aynı şekilde arz^:sunum^ artınca da fiyat düşecektir.

    türkiye' de maalesef işi bilen bilmeyen her kişi kendini uzman zannederek, kumar oynarcasına "borsa oynar". tabi her yerde olduğu gibi burada da genelde büyük olan kazanır,küçükler kaybeder. kimse bu işin ilim olduğunu düşünmez.