1. okul hayatım boyunca, bildiğimi,inandığımı değil işime yarayacak olanı yazarak ve işaretleyerek yüksek aldığım hayatın gerçeklerinden birini bu şekilde dolaylı olarak bizlere gösterebilecek ders. standartlaştırılmış bir müfredat yerine "sünni olmayanların çok şey olması" şeklinde işlenir.
  2. devletin muhafazakarları susturmak adına göstermelik koyduğu ders. din kültür cahilleri ve kimi zaman nefret etmelerine neden olarak din düşmanları yetiştiren, zaten ahlakın yakınından geçemeyen öylesine bir ders. inşallah bi gün gerçekten adı gibi bir ders olur ve insanları kendi din kültür ve ahlakları konusunda yetiştirecek, bilgilendirecek bir ders olur.
  3. dunyanin belki de en gereksiz dersi. sadece islam anlatilip, mukemmellestirelerek, diger dinlerin sacma ve gereksiz oldugunu empoze ediliyor. bana kalirsa her dinden hatta ateist hoca alinarak her hocanin kendini anlatmasi bunun onune gecebilir, belki. biz derslerde film izliyoduk o ayri.
  4. içerik olarak tek bir mezhebe yönelmiş ders. başkalarının inançlarına saygı duymayan bir bakış açısıyla yetişmiş insanlardan güzel ahlak beklemek ironiktir.
  5. velilerin çocuklarına, senle dinsiz diye dalga geçecekler. evet dinsizim de! şeklinde tembihledikten sonra dilekçe ile bırakılması gereken, ders olmayandır!
  6. ilkokulda müfredat konusunda düzenleme yapılması gerektiğini düşündüğüm derstir.

    din kısmına değil de daha çok ahlak kısmına önem verilmesi gerektiğini savunuyorum. 11 yaşıda çocuk ne anlayacak o kadar küçükken... din savaşları değil de örnek davranışlar , saygı , sevgi , hoşgörü...
  7. bence din dersi değildir, islamik bir ders daha ziyade. din dediğimiz şey daha kapsamlı bence her dini anlatmalılar hatta din felsefesi ve teoloji de anlatmalılar ama yüzde seksen beyin yıkama. lise hocam bana başını kapamazsan cehennemde yanacaksın falan demişti akdkfl
  8. gerekli bir ders lakin ilkokul sonuna kadar çünkü din çocukların dünyayı kafalarında şekillendirmek için güzel bir ara geçiş. bazı bilinmezleri geçici olarak din ile akıllıca çıkarım yapıp gerçekleri kendiliğinden bulma dönemine kadar örterek dünyevi fiziksel şeylerle ( kavraması zor ) çocuğu zorlamak yerine daha kolay anlaşılır manevi sebepler vermek o ara geçişi kolaylaştırır.
    bahsettiğim , aklı aktif kullanma dönemine gelince zaten bu bilinmezleri yavaşça kendi başına iyi bir pozitif bilimler müfredatı ile bulacaktir.

    bunun yanında çocuklarda ahlaği şekillendirmede de iyi bir araçtır. çünkü din : terbiyeli, dili düzgün, naif , iyi huylu , başkasına kötülük etmeyi istemeyen bir olgudur . ( yani : böyle anlatılmalı ) . çocuklara dini kullanmadan insan ilişkilerinde bunların önemini anlatmayı denemek kolay değil hatta imkansızdır. lakin sevilmesi gereken, bizi de seven bir tanrı var ve bizim yukaridaki özelliklere sahip olmamızı naifce istiyor. üstelik bu güzel özelliklere sahip olursak cenneti vaad ediyor. bu ara ggeçiş dönemimde din bu konuda da iyi bir araçtır.
  9. "devletin dini yoktur"u ihlal eden ders. hristiyan, musevi ya da hangi dinden olursa olsun her öğrenci en az müslümanlar kadar kendi dinini okulda öğrenme hakkına sahiptir. onu geçtim ateist olmak da insanın kendi hür iradesidir. dersi veren öğretmenlerin o öğrencilere karşı daha farklı bir tutum sergilemesi kesinlikle yanlış bir durumdur. her dini doğru düzgün öğretecek, hepsine eşit mesafede duracak olsun o zaman güzel bir ders olabilir ama bu haliyle hiç sağlıklı olmadığı düşüncesindeyim.
    jimi
  10. saçma sapan bir ders. uygulanması ayrı bir fiyasko, içeriği ayrı bir fiyasko.

    neden derseniz açıklayayım.

    önce uygulama kısmını açıklayayım. bu derste bildiğiniz din dersi veriliyor. e peki bir şey soracağım? benim müslüman olmayan arkadaşlarım kendi dininin eğitimini alamaz mı? dininin ne emrettiğini yetkili bir ağızdan öğrenme hakkına en az benim kadar sahip değil mi? sahip! e, durum böyleyken neden çocuklara okullarda bu ders veriliyor? tamamen dayatmadan kaynaklı, %99 oranıyla alakalı yani. nasıl olmalı derseniz de kuran kurslarının yerine din dersi koyun. bakın çok ciddiyim yapın bunu. önce orada çocuklara ders verecek imamı formasyon dersine sokup din öğretmeni yapın. yazın okullarda bildiğin sınıf tahtasını da alsın camiye çocuklara ders versin. isteyen gitsin, istemeyen gitmesin.

    içerik neden fiyasko diyecek olursanız da şunu söylerim. çocuklara anlamsız bir nakarat ezberletmekten öteye gitmiyor din kültürü dersinin içeriği. kaç tane okulda kaç tane hocayla işledim bu dersi. birisi hariç ,ki hayatımda yeri ayrıdır, teşekkür borcum var o hocama, her biri dinden bihaber insanlardı.

    adam bana gelip kafirun suresi kısa, onu ezberle gel dediğinde türkçe mealini anında yüzüne okuyup üstüne de bir ton laf etmiştim adama. yine olsa yine yaparım. halbuki her ne kadar okulda din kültürü derslerine karşı olsam da çocuklara tekerleme öğreten hocaların yerine adam akıllı birileri ders verse, bana cidden adı üstünde kültürünü öğretse o da tamam ancak böyle değil.

    anlayacağınız şunu demek istiyorum. bilim yerinde bilim, din yerinde din. bunun neresi kötü?

    bu arada hocam, bunu okumayacaksınız, okursanız da size olduğunu anlamayacaksınız belki ama yine de seviyorum sizi. valla, bakın yeriniz ayrıdır. seviyorum sizi.