1. şunun ayırt edilebilmesi lazım. devlet/ devlet politikaları, politika yapıcıları ile halk aynı kavramlar değildir.

    orada insanlar ölüyor, bazı kimseler de "ama fransızlar'da cezayir'de katliam yaptı, emperyalistler zaten, zamanında teröre destek verdi, göz yumdu, ses etmedi, ırak'ta-suriye'de her gün insanlar ölüyor ona niye tepki vermedin, oh oldu vb..." abidik gubidik tepkiler geliştiriyor. orada ölen fransa'nın iç/dış politika mimarları, bu terör durumundan nemalanan ya da dış politika sürecini yönlendiren insanlar değil. hasbelkader o coğrafyada doğmuş ya da orada yaşamayı seçmiş, oranın vatandaşı olmuş, fransa'da olduğu için belki imkanları biraz daha iyi olan, senin, benim gibi insanlar.

    (bkz: insan)

    halkın hiç mi suçu yok? halkın hiç mi tepkisi olmaz? dersen de önce bir boy aynasına bakmanı tavsiye ederim. sen kendi memleketinde yaşanan ve devletin ihmali açık olan onca acının hangisine tepki verdin ya da sana doğrudan etkimese de çevre ülkelerde yaşanan olayların hangisinde devletin dış politikasını değiştirecek mahiyette anlamlı bir tepki verebildin? ya da fransa vatandaşı olsaydın dünyada bu kadar acı verken ben burada belli bir yaşam standartını yürütemem, başımdakilerin bu politiklarına göz yumamam diyecek miydin? türkiye'de diyor musun?

    insanların üzülmesine ya da insani duygularla bir acıya paylaşabilme çabasına, her benzeri olay sonrasında kullanılan kalıplarla bok atma çabası niye, anlayamıyorum . böyle derken cezalandırdığını düşündüğün, çok fena laf soktuğunu düşündüğün kişilere bir şey olmadı gene, merak edersen.
  2. haber sitelerinde ki sosyal medyada ki yorumları okuyorum da yaklaşık 100 kişinin öldüğü bir terör saldırısına kahkalarla gülen, teröriste aferin çeken bir insan(!) topluluğuyla nasıl birlik ve beraberlik içinde yaşayabiliriz ki ?
  3. fransa muhalefet liderinin önüne kurşun atılarak düşman bertaraf edilecektir.
  4. 4 gün sonra paris'e gidiyorum, gezme tozma kulağa hoş gelse de göz göre göre bilinmeze yolculuk da ayrı bir kaygı yaratıyor. sanırım her yolculuk öncesi çevremizden helallik isteyeceğiz. dünya'nın küçülmesi ulaşım ve haberleşmenin kolaylaşması, pisliğini de beraberinde getiriyor. gideyim bir huzur kasabasına deme şansımız azalıyor. düşünüyorum nereye yerleşilir nerede yaşanır diye. bulduğum cevap ısparta sütçüler ilçesi ile manisa demirci ilçesi. iki unutulmuş tepe. yol geçmez bir tuhaf yerleşimler. mücadeleyi insanoğlu yerine doğayla yaparsın, en azından hayata karşı duruşun olur. kalleşlik çünkü çok başka bir şey.
  5. fransa' nın milli bayramı kutlamaları sırasında kalabalığa dalan kamyon ve sonrasında yaşanan panik sonucu çok sayıda ölü olduğu bildiriliyor.

    edit: paylaştığım görüntüyü kaldırdım bu tür kaos görüntüleri paylaşmak terörün amacına hizmet gibi oluyor.

    ölü sayısı haber ajanslarına göre 30 üzeri umarım daha fazla can kaybı olmaz.
  6. turkiyede insan olmayan mahlukatlari gostermis saldiridir. nasil bir zihniyet ben keyif aliyorum gebermelerinden der ya. iyice boku cikti ulkenin.
  7. internette yapılan yorumları filan okuyorum, bazıları inanılır gibi değil :@
    (bkz: iki dk insan olun)
    "duyar kasma" yorumları gelip daha da sinir olmadan şu bilgiyi bırakıp gideyim: oyuncu onur büyüktopçu (nam-ı diğer koriş) de oradaymış ve kendisinden haber alınabilmiş
    (edit: yeni haberle güncellendi.)
  8. kamyondan çok sayıda silah, mühimmat ve patlayıcı çıktı; bu ışid belası çölün ortasında devasa silah fabrikaları kurmadığına göre?
    Carlos latuff

    08.51: 84 ölü
    mesut
  9. bu olaya "bak onlarda da oluyormuş" diye içten içe az da olsa sevinen insanlar çok fazla.

    okul döneminde sınav notu düşük olan öğrenci hemen arkadaşının notuna bakar. onunda düşük aldığını gördüğü zaman içinden bir oh geçirir ve düşük not alması onun için normaldir artık.

    aynı bu olaydaki gibi