1. diğer adları:gri gandalf, beyaz gandalf (ak gandalf), mithrandir, gandalf greyhame (grihamut gandalf), olórin, the white rider (ak süvari), stormcrow (felakettellalı), incánus, tharkûn, guardianwizard (muhafız büyücü), akyıldız

    gandalf, bir istari ya da orta dünya büyücüsüdür. ölümsüz topraklar'da gandalf, olórin adlı bir maia ruhuydu ve rüyaların efendisi irmo'nun bahçelerinde (lorien) yaşıyor ve sık sık merhametli nienna'yı ziyaret ediyordu.

    güneşin üçüncü çağının 1000. yılında istari ya da orta dünya'ya gönderilen 5 büyücüden biri olmak üzere seçildi. batı dillerinde gri gandalf, elf dilinde mithrandir ya da "gri gezgin", cüce dilinde tharkûn ve harad dilinde de incánus adıyla tanınıyordu. dış görünüşü, büyük bir pelerin ile sivri uçlu bir şapka giymiş ve elinde bir asa taşıyan, sakallı yaşlı bir adam biçimindeydi.
  2. !---- spoiler ----!

    iki kule kitabında saruman olmuştur, daha doğrusu saruman'ın olması gerektiği kişi olmuştur.

    !---- spoiler ----!
  3. kendisi üç elf yüzüğünden olan narya'nın yani ateş yüzüğünün koruyusudur. moria da balrogla savaşırken düşmüştür. zirakzigil'de balrog'u öldürmüş aynı zamanda kendisi de ölmüştür. eru tarafından diriltilmiştir.tekrar orta dünya'ya gönderilmiştir.yüzük yok edildikten sonra yüzükle beraber valinor'a gitmiştir.
    (bkz: eru)
  4. hobbit romanında orta dünya nın dede korkut u gibi takılır. son dakika kurtarışları ve olaylari tezgahlayam adamdır. finaldede şöyle bir cıkar payeleri verip kaybolur.
    abrek