1. değişir ama gelişir mi bilinmez.

    değişim her şeyde olduğu gibi insan yaşamında da gerçekleşmesi kaçınılmaz olandır. önemli olan değişimin nasıl gerçekleştiği, bireyi bir üst seviyeye taşıyıp taşımadığıdır. yani değişmekten ziyade gelişmektir aslolan.
  2. insanlar büyür. hayatlarına girenler ve çıkanlar, başlarına gelenler ve gelmeyenler, hayalleri ve onların yerden topladığı kırıklıklarıyla büyür.

    kimse nehire karşı koyan taş olamaz. çünkü bu öyle bir nehir ki tanrılar bile ona karşı koyamadı. dünya değişti, onlar akıntıda kayboldu.
  3. her şey değişir. değişmem diyen insana da hayat öyle şeyler yaşatır ki ne olduğunu bile anlamaz ama bir bakmış yapmam etmem dediği ne varsa yapmış, gitmem dediği neresi varsa gitmiş, bu iş düzelmez dediği her şey öyle bir hızla değişmiş ki kendi bile anlamaz. ha tabi bu değişimlerin sonunda hayır mı olur şer mi olur onu bilemem. bugün çehov'un çok güzel bir sözünü okudum: "ne kadar güzel bir gün, çay mi.koysam, intihar mı etsem bilemedim" buna benzer bir şeydi. insan değişimi aynen böyle, neyi, nasıl, neden yaptığımızı biz bile bilemeyebiliriz. değişir azizim, her şey değişir.
  4. büyük genellemeler sonucu kendimce yaptığım mütevazi çıkarımlarımı aktarmak istiyorum. ciddiye alınmamasını ama yine de kafa açma amacıyla okunmasını belirtmek isterim:

    bütüncül bir cevap vermek yerine duygu - düşünce - eylem üçgeni üzerinden bir incelemeye girişmek daha doğru olur gibi geliyor bana.

    duygu güdümlü insanlar: dünyayı duyguları üzerinden kavrayan ve duygularıyla eyleme geçmeye meyilli insanlar. daha içgüdüseldirler.

    düşünce güdümlü insanlar: dünyayı düşünceleri üzerinden kavrayan ve düşünceleriyle eyleme geçmeye meyilli insanlar. mantığa daha yatkınlardır.

    karakter: genlerimiz ve toplum tarafından belirlenen özellikler. duygulanımlarımızı belirler. kontrolümüz dışındadır. görüşümüz değişmeden duygularımız değişmez.

    hayat görüşü: kendi farkındalığımıza vardıktan sonra oluşturduğumuz ahlaklar bütünü. düşüncelerimizle belirlenir. irade yoluyla şekillenir. karakterimiz tarafından alanı kısıtlansa da özerktir.

    önermelerim:

    1 - hayata bakış açımızı değiştirmeden duygulanımlarımızı değiştiremeyiz.

    2 - düşünce şeklimizi irademiz vasıtasıyla değiştirebiliriz.

    sonuç:

    1 - düşünce güdümlü insanlar değişime daha yatkındır.

    2 - duygu güdümlü insanlar değişime diğer gruba göre daha az yatkındır.
  5. evet değişir. hayatında düzgün gitmeyen şeyler varsa değişmesi mecburidir. kimi insan bunu görmekte zorlanır etkili birşeye ihtiyaç doğar sancılı bir süreç olur.(bkz: ayrılık) bunu ona en değer verdiği kıymetlisi gösterebilir sadece. değiştikten sonra herşeyin farkına varınca tekrar dönmez artık o kötü haline.
    tabi birde kıymetlisi tükenir bu sürede. işin zor kısmı da burda aslında. yorgun bitkin korkar artık eskisi gibi yıpranmak istemez. ne kadar sevse de aşık olsa da geri dönemez artık. dönmesi için tek çare güvenmesi korkularından arınmasıdır.
    ne diyelim hayırlısı be sözlük.
    tes
  6. tecrübe kazandıkça insan değişir ya da olgunlaşır.
  7. En sevdiğim oyun planescape torment'ın en can alıcı sorusu buna benzer bır sorudur. What can change the nature of a man? Bir insanı ne değiştirir? Aşk, nefret, güç, aç gözlülük, ihanet, ölüm,yaşlılık, umut, acı, başarı, pişmanlık, inanç, hiçbir şey...

    Tek bir doğrusu olmayan sorulardandır. İnsanın değişmeden kalacağını düşünmüyorum. Hiçbir şey harici tüm şıklar doğrudur.

    İnsan değişir. Hepsinin örneği çevremizde var. Aşk kör eder. Güç bozar. Umut acıyı arttırır.

    Uyum sağlamak önemlidir. Değişmeseydik uyum sağlayamazdık. Uyum sağlamasaydık türümüzün devamını sağlayamazdık.
  8. kadın değişmeden erkek değişmez!
    kadınlara saygıyı biz öğretmeliyiz yoksa değişim çok zor!
    beşiği sallayan el dünyaya hükmeder.
    beşiği sallayanları çok iyi eğitmeden ne erkek ne kadın ne eğitim ne de toplum değişir.
  9. evet değişir. şunu en güzel şu şekilde açıklarım; erkeklerin içinde bir boşluk vardır hani derler ya annesine benzeyen kişilere aşık olur erkekler diye bunun sebebi anne sevgisini verecek kişinin boşluğudur. bir kişinin orayı dolduracağına inanırsa o kişi için değişir bu ilk değişme aşamasıdır. ikinci aşama ise o boşluğu dolduran kişinin gitmesi ile olur. ikinci değişmede olan değişim genelde kalıcı hasar bıraktığı için izleri hep olur. her ikinci değişimde bir daha değişmem dese bile o boşluğu doldurmak için değişir. eyyorlamam bu kadar.
    not: tecrübe ile sabittir.
  10. uygun koşullar veya zaman faktörüyle evet. zaten insan değişken bir varlıktır. kapkatı değişmez insanlar bana hep tuhaf ve mutsuz gelmiştir. zihin eğilip bükülüp şekilden şekle giren bir oyun hamuruyken yaşamak güzel, deneyimlemek, tecrübelerle harmanlanmak. kurumuş bir oyun hamuru can sıkıcı olurdu.
    jole