1. bazen çalışmak için dünyaya geldiklerinden dolayı vakit bulamazlar. bazen "okunacak milyarlarca kitap olduğu" fikrinden korkup nereden başlayacaklarını bilemezler. bazen yeni bir şey öğrenmeyi umursamazlar. bazen merak etme yetilerini kaybederler. bazen onlara ilham verecek birine sahip olamazlar. bazen kitabın pek bir işlevi olmadığına inandırılmış bir toplumun içine doğarlar. bazen akıl sağlıklarını korumak için kendilerine öğretilmiş gerçekle bağlantılarını koparmak istemezler. bazen birinin fantezi dünyası onlara cazip gelmez.
  2. sene 2013. üniversite ikinci sınıf bitmiş, yaz tatilindeyiz. işçi sınıfı orta direk bir ailen olunca en azından yazın ense yapmak yerine "ne iş olsa yaparım" modunu açıyorsun, sonuçta amaç iş öğrenmek değil, para kazanmak. o dönem bir lokantada sabah 12-gece 12 çalışmaya başladım. normal şartlarda yılda otuz kitap okurum; denemesinden şiirine, romanından öyküsüne geniş bir yelpazede. ancak o iki aylık dönemde sadece işe giderkenki yol sırasına "böyle buyurdu zerdüşt"ü okumaya çalıştım ki elbette yürümedi. uzun lafın kestirmesi, türkiyedeki çalışma şartlarını ve ekonomik dengeyi göz önüne alıp bir de şöyle sormak gerekir: "insanlar neden kitap oku(ya)maz?"

    1- ülkedeki geniş bir kesimin ekonomik olarak "kitap almak" eylemine gücünün yetmemesi
    2- kitaba sahip olsa da kitap okuma eylemine bedenen ve zihnen müsait olmamalarıdır.
  3. kendisini sürüye kaptırdıysa okumaz . böyle arkadaşlar en sıradan sorulara bile verdikleri cevaptan anlaşılırlar
  4. kitap okumanın verdiği hazzı bilmedikleri içindir ya da okumaya heveslendiklerinde yanlış kitap seçimleri yapmış olabilirler. belki de ailesi ve öğretmenleri tarafından teşvik edilmemişlerdir. bunlar bahane olabilir ama okuyacak insan okur işte. içten gelir aydınlanır açıklaması olmaz, içten gelecek
  5. kitap okumayan insanlar çevremde epeyce fazla.maddi durumları da benden çok iyi.ne dersiniz sözlüktü ,kitaptı yanlış mı yapıyoruz?
    hep aklıma geliyor bu soru.umarım bir gün parası olan değil de ,cok kitap okuyan insanlar saygı görür toplumumuzda.
  6. ahmet hamdi tanpınar:"alim bazı şeyleri bilir, cahil ise her şeyi." der. temel sebep bu cümleden ibarettir. okumayan birisi öğrenmeye ihtiyaç duymaz. bilmediği bir şey yoktur yahut öğrenmek istediği hiçbir şey yoktur. bu yüzden okumaz.
  7. mahmut esat bozkurt'un dediği sözü bi taraftan bu olaya da yontabiliriz: "insanlara özgür iradelerini kullanacak kadar para vermediğiniz sürece özgürlükten söz edemezsiniz." yani insanlar rahat yaşayamadığı sürece onlara itiraz edemiyoruz hayat koşturması da diyebiliriz buna. tabi bu mevzu ana, baba için geçerli sayılabilir (bkz: insalara kitap okuyacak rahatlığı vermemek)
  8. hayatlarında kitap diye bir kavramın olmamasındandır.yani bir insan bundan böyle kitap okumalıyım diye birdenbire kitap okumaya başlamaz bence.çok fazla değişken var,aile,okul,çevresel faktörler.eğitim sistemi örneğin edebiyat derslerini düşünüyorum bırakın kitabı sevdirmeyi nerdeyse edebiyattan soğutmak için tasarlanmıştır.medyanın genel yayın politikasıda bununla paraleldir kitap diye bir şey varmış gibi bile yapmazlar.özetle okumayan bir kitle her zaman politika belirleyicisinin işine gelmiştir.
  9. sanal dünyayla, televizyonla fazlasıyla ilgilenen biriyse gözünün harekete alışmasından, sürekli değişiklik isteyen dopamin hormonunu doyuramamasından dolayı kitap okuyamaması mantıklıdır
    kup
  10. neden okunur okunmaz bilemem ama başlıktaki yorumların bir kısmı baya abartılı olmuş. kitap okumaktan kastınız ejderha toynağı, büyücünün başı, aşkın binbir tonu, bella ile edvırdın yiyişmesi ise, bunlar yerine evrim ağacına ya da benzeri sitelere girip 3-4 makale okuyan adam en azından nitelikli, işe yarar bir bilgi öğrenmiş olur. youtube üzerinde bilimle, tarihle ilgili yayın yapan tonla kanal var. bunları takip eden, düzenli izleyen biri de en az kağıt üzerinde okuyan kadar yetkin olabilir bir konu hakkında. düzgün bilgiye ulaşmanın oldukça kolay ve çeşitli yolları olduğu bu çağda, kağıt üzerinde okumuyor diye bir kesimi dışlamak, cahil ilan etmek mantıksız bana göre. eleştirilmesi gereken genel olarak herhangi bir şeyi merak etmeyen, okumayan(kitap veya internet üzerindeki bir materyal), bilgiye ve öğrenmeye ilgi duymayan insanlar olmalı.