1. türkiye'de teknik alanlara kıymet verildiği için olan durum. teknik bölümlere de sayısalla gidiliyor. dünyanız küçükmüş ki sayısala kafası basan sözelci olmaz deniyor. sayısalım iyiydi ama sözel bir bölümde karar kıldım. mühendislik, mimarlık bırakıp edebiyat, sanat tarihi okuyan pek çok kişi tanıdım. mühendislik fakültelerindeki pek çok öğrencinin hali de hiç iç açıcı değil. çevirmenlik, felsefe, filoloji gibi dallar hakkında bir fikri yok büyük bir kitlenin. avamlık diyeceğim tepki alacak muhtemelen.
    sezgi
  2. ülkemiz sayısalcılarının okudukları bölümlerde yaptıkları çalışmalar sayesinde ortaya çıkan bilimsel araştırmalar ve teknolojik aletler sayesinde süper ekonomiye sahip bir ülke oluşumuz bunun kanıtıdır.
  3. mezun olduktan iki yıl sonra öss'ye girip 30'ar soruluk mat 1 ve fen 1 testlerinden 21 ve 19 net yaparak turkiye geneli sözel'de 306. olmuş bir sozelci olarak "hassiktiriniz!" dediğim tespit.
  4. zeka sadece sayısal ile ölçülebilen bir hadise midir?
    doğru, hayat matematiktir ama bu durumda benim gibi sözel yanı ağır basan biri aklı evvel midir?

    doğru ama eksik hatta haksızlık dolu önermedir...
  5. sayısalda başarılı olup da şimdiye kadar ben hayallerimin peşinde gidip, edebiyat okuyacağım diyen birine daha şahit olmadım.

    ama şöyle birşey de var, sayısala kafası basan sayısalcı oluyor, sözele kafası basan sözelci oluyor eyvallah da, kafası ikisine de basmayan neden sözelci oluyor :)
  6. önemli olan zekanın türü değil işlevsel kullanımı bence diyerek katılmadığım başlık. yoksa yemişim zekayı, kafası çalışan sayısalcıyı, sözelciyi. hem bütün bunlar bir arada olmalı ki birbirini tamamlamalı değil mi? basit örnekle bir sayısalcı bir sözelcinin yazdığı romanı okumalı çektiği filmi seyretmeli sözelci sayısalcının ürettiği bilgisayarı, kamerayı, otomobili kullanmalı. kim olursa ne olursa olsun insanlığa katma değer sağlayan kafası çalışan insandır hadi eyvallah.
  7. sayısal ve sözel zeka birbirinden farklı değerlendirilmesi gereken durumlar. ne sayısalcılar dereceye girenler gördüm adını söylemekten aciz. ama ülkemizde maalesef gelecek kaygısı ve benzer sebeplerden kafası çalışan genelde sayısalcı oluyor. çünkü sayısaldan bi mühendisliğe falan girip ortalama bi gelirle yaşanabilir. ama sözelde çoğu bölüm mezunları işsizlikten kıvranıyor.
    bu durumun ülkemizde böyle olması sözel zekası olanları gerizekalı yapmaz. eşit koşullarda kıyaslamak düşünmek gerekir
    wtf
  8. ülkedeki algıya bakarsak kısmen doğrudur.

    ülkede resim, müzik, sanat, edebiyat gibi şeylerin değerli olmadığı(sokak tabiriyle para etmediği) varsıyımıyla insanlar geçimini kazanmak için mühendis, doktor gibi sayısal çıkışlı olan meslekleri tercih ettirildiler yönlendirildiler bu da sanırım insanların kafasında böyle bir algıya yönelmesine sebep oluyor. ama analitik düşünme yeteneği derseniz evet bu konuda sayısalcıların önde olduğunu söyleyebiliriz(işin içinde rakamlar mevcut)

    lakin herkesin ilgi alanı, yeteneği bilgi birikimi böyle olmak zorunda değildir. bir çok arkadaşım sözelci olmasına rağmen bir çok konuda farklı güzel birikimler elde edindiğimi biliyorum; sağolsunlar varolsunlar.

    sistemin yanlışlığı ise burada patlıyor insanları yeteneklerine göre yönlendiremiyoruz ne yazıkki, insanlarda geçimini sağlamak için okuduğu bölüm ile alakası olmayan meslekleri yapmaktalar.

    kısaca her genelleme gibi bu da yanlış bir önermedir.

    not:sayısalcıyım
  9. zeki dediğimiz zaman çoğumuzun aklına matematikte fizikte başarılı insanlar geldiği için; resimde, sanatta, edebiyatta, tarihte başarılı insanlar genellikle zeki yerine yetenekli olarak değerlendirildiği için böyle görünüyor durum. aslında ortada kafası çalışanların sayısalcı olması diye bir durum yok, sayısal alanda başarılı insanların kafası diğerlerinden daha çok çalışıyor yanılgısı var.

    not: sözel alanda oldukça başarısızım, ancak sayısalda bir o kadar iyiyim

    edit: imla
  10. zeka çok farklı bölümlere ayrılan ve bizim boktan eğitim sistemimiz ile belirlenemeyecek bir şey.

    ülkemiz insanı ve öğrencisinde sayısal yapan zekidir algısı vardır bu da yadsınamaz. ama bu da sayısalcılar zekidir anlamını çıkarmaz.

    önemli olan zekanı ne kadar doğru ve faydalı kullandığındır. ülkemizin bilim olarak geride olduğunu düşünürsek ne sayısalcımız ne sözelcimiz yeterince iyi değildir.
    önce her şeyin çalışmaya bağlı olduğunu kavramalı ve zekanın tanımını iyi yapmalıyız.