1. yaptığım şeye illa bir isim vereceksem füzyon mu demeliyim eklektik mutfak mı bilemiyorum ama ben bu yöresel mutfakları yemek yapmakla ciddi haşır neşir olduğumdan beri tek başına ele almıyorum. karadeniz mutfağı da bu anlamda birleştirmeye çok açık. mesela muhlama bence patlıcan oturmanın üzerine besamel sostan daha iyi bir tercih. ya da italyan işi bilinen minestrone çorbası salçalı değil de karadenizlilerin mısır unu çorbası ile birleşince başka bir şey oluyor. eklektik ya da füzyon; bilemem, benim felsefem net: dünyanın bütün mutfakları, birleşin! ;)
    mesut
  2. bir karadenizli olarak mutfagimizi pek begenemiyorum cunku koylerimizdeki degerlerimiz disinda bu guzel mutfagi sunan yerler yok. bu ilginc tatlari denemek icin birilerine misafir olmaniz gerek ki o da yayla ya da koyde yasamali yoksa sehir merkezleri mutfak konusunda yozlasmis durumda. restoranlar da keza oyle. yoresel lezzet sunan restoran sayisi cok az yapanlarda guzel yapamiyor.

    karadeniz mutfaginin en buyuk dusmani tavuk donerdir ozellikle hatay usulu durumler. ufak bir karadeniz turu yaptiginizda milyon tane tavuk donerci gormeniz mumkun ama yoresel lezzetleri deneyebileceginiz yeri bulamazsiniz. milyon cesit sebze, ot, mantar, balik yemegi varken tavuk doner tercih ediliyor.
  3. görsel olmasa da işlevsel.
    karadeniz'den besleniyor ,
    balık var, büyükbaş hayvancılık var, kurufasulye var, haliyle süt tereyağı var, klima iklim var, çay, fındık var.
    karadeniz mutfağını hamsili pilav ve kuymak'a indirmek hata olur. karalahana sarması gibi işlevsellik üzerinden değerlendirmeli
  4. tamamen zevk meselesi olmakla birlikte, kuymaktan yükselen o tereyağ kokusu ve peyniri.. insanın görünce iştahını kabartan bir delilik hali.. biz turşu kavurmasını kahvaltıda yeriz, kimine saçma gelse de kışın özellikle çok güzel olur.. karalahana çorbası yine kışların en vazgeçilmez çorbası.. zahmetli bir yapımı olmasının yanı sıra karalahananın don yemiş hali daha güzeldir.. sadece o mu, dolması, dövmesi.. hatta onun bile turşusu vardır..

    bir karadeniz günü yapasım geldi..
  5. ülkenin diğer bölgelerine nazaran işte güneydoğu, ege, iç anadolu gibi daha fakir bir mutfaktır. tereyağı üzerine bir uzmanlaşma var her türlü yeşilliği tereyağı ile kavurup gerçektende lezzetli hale getirmeyi becerebiliyorlar. ben seviyorum ama misafir ettiğim arkadaşlar et ve balığı saymazsak genelde uzak duruyorlar.
  6. sadece hamsisini bildiğim mutfak. maşallah onun da her çeşidi var.